Kérdések és válaszok leendő tanárszakosoknak

Tanári szakra készülsz? Teli vagy kérdésekkel a felvételi előtt? Mindenki mást tanácsol? Nagyon átláthatatlannak tűnik az egész rendszer? Akkor böngészd végig a cikket, hátha tudunk segíteni!

1. Mit válasszak a szakom mellé?

Ha nem vagytok biztosak benne, hogy milyen szakok közül választhattok menjetek fel a felvi.hu-ra. Itt az Egyetemek/Főiskolák menüpont alatt kattintsatok az ELTE-re és a Tanárképző Központ címkénél több mint 200 szakpárból mazsolázhattok, tulajdonképpen majdnem minden szak párosítható egymással.

2. A legizgalmasabb kérdés: mi lesz a ponthatár?

Orientálódásként böngésszétek a felvi.hu-n a tavalyi ponthatárokat. A 2015 szeptemberében induló állami ösztöndíjas osztatlan tanári szakokra 305 pont volt a jogszabályilag meghatározott minimum ponthatár, ez idén is így van.

3. Emelt szintű érettségi? Miből? Mennyit?

Azt, hogy milyen tárgyból szükséges emelt szintű vizsgát tenni, a felvi.hu-n meghirdetett szakpárok mellett megtalálható érettségi vizsgakövetelmények adják meg. Minimum egy emelt szintű érettségit mindenképp érdemes megcsinálnotok, ha szeretnétek bekerülni az egyetemre, de a nyelvszakosoknak nem árt egy kicsit szorgalmasabbnak lenniük. Például spanyol-angol szak esetében javasoljuk mindkét nyelvből az emelt szintű vizsgát, ezzel sok időt és energiát spórolhattok majd az egyetemen.

4. Biztos láttátok már, hogy írnotok kell majd egy motivációs levelet. De azt sem árt tudni, hogy mikor és hova kell ezeket leadni.

A motivációs leveleket a felvi.hu e-felvételi rendszerébe kell feltölteni, emellett pedig postai úton is el kell juttatni a Tanárképző Központba, a következő címre: 1075 Budapest, Kazinczy utca 23-27. földszint 2.

5. Na jó, de hogyan írjam meg a levelet?

Nem baj, ha nem írsz gyöngybetűkkel, ugyanis szövegszerkesztő programmal is megírhatod a levelet, nem csak kézzel. Egy a fontos: minden esetben olvasható legyen a pályázásod! (Például kézírásnál külalak, szövegszerkesztőnél betűméret, sortávolság)

6. Mi is az a roppant ijesztően hangzó pályaalkalmassági vizsgálat?

A pályaalkalmassági vizsgálat a felvételi részét képezi. Célja a jelölttel való személyes találkozás során a tanárképzésre jelentkező pályaképéről, személyes motivációiról, habitusáról, kommunikációs készségéről, pedagógiai elképzeléseiről való tájékozódás. A vizsga kötelező eleme az előre megküldött motivációs levél, valamint vagy egy pedagógiai témájú szöveg alapján egy konkrét nevelési helyzet értelmezése, véleményezése, vagy beszélgetés a jelölt által szabadon választott pedagógiai jellegű olvasmányról, a nevelési szempontok kiemelésével. Mindezekről bővebben a Tanárképző Központ honlapján olvashattok.

7. Ez nem is hangzik annyira félelmetesen! Akkor hol tudok rá jelentkezni?

A pályaalkalmassági vizsgálatra nem kell külön jelentkezést benyújtani, az osztatlan tanárképzésre való felvételi jelentkezés leadásával automatikusan jelentkeztek a felvételi eljárás részét képező vizsgálatra is.

8. Hol lesz az alkalmassági vizsgálatom?

Ha a jelentkezési helyek között osztatlan tanárképzési szak is szerepel, akkor az osztatlan tanárképzési szakok közül csak az első helyen megjelölt intézményben kell a vizsgálaton részt venni. Ez a szak nem feltétlenül egyezik meg a jelentkezési helyek között első helyen megjelölt szakkal.

9. Mennyire kell aggódnom? Sokan elvéreznek ezen a vizsgálaton?

Mint minden megmérettetésen, az ELTE-n eddig lefolytatott pályaalkalmassági vizsgálatokon is volt olyan jelentkező, aki alkalmatlannak bizonyult, de nem ez a jellemző. A motivációs levél elkészítése, a beszélgetésen való megjelenés és aktív részvétel mind hozzájárulnak ahhoz, hogy valaki teljesítse a vizsgálatot. A korábbi években felvételizők élményeiről a Tanárképző Központ honlapján olvashattok bővebben.

10. Ha már régebben megcsináltam a vizsgálatot, idén is el kell mennem?

Igen, korábbi évi alkalmassági nem használható fel.

11. Nem tudom eldönteni, hogy kutató vagy tanár legyek. Melyiket érdemes először elvégezni?

A tanári pálya mellett is lehetőség nyílik kutatásokban való részvételre; a tanári szak végzése természetesen nem zárja ki, hogy a diszciplináris képzésbe is becsatlakozz, egy szakot vagy akár néhány tantárgyat elvégezz, és csatlakozz az érdeklődésének megfelelő szakmai műhelyekhez.

12. Ha elkezdek most egy alapszakot, akkor lesz lehetőségem átjelentkezni később osztatlan tanárképzésre?

Igen, van átjelentkezési lehetőség az alapszak és az osztatlan képzés között. Ezt az első tanév (2. félév) végén teheted meg a Hallgatói Követelményrendszer 34/A § 3. bekezdésében foglaltak teljesítésével. Az átjelentkezési kérelmet a kari tanárképzési referensénél kell leadnod.

13. Ha vegyes szakpáros leszek (például BTK-TTK), melyik karra kell majd beiratkoznom? Melyik intézményt kell a felvi-n bejelölnöm?

A vegyes szakpárok esetében (pl. kémia-történelem) az érintett karok dékánjai megegyezést kötöttek, ennek alapján az osztatlan tanárképzési szakpárok és a hallgatók karok szerinti besorolása a TKK honlapján olvasható. Az osztatlan tanárképzésre jelentkezéskor mindig a Tanárképző Központot kell megjelölni, mivel a szakok itt kerülnek meghirdetésre.

14. Már van egy másik felsőoktatási intézményben lezárt félévem. Hogyan tudnék átjelentkezni az ELTE-re?

Azonos képzési területről az átjelentkezés a 2011. évi nemzeti felsőoktatási törvény alapján engedélyezett, azonban az átjelentkezést az egyetemek szabályozhatják. Az ELTE-n az osztatlan tanárképzésre történő átjelentkezés feltételeiről a Hallgatói Követelményrendszer 34/A § 4. bekezdésében olvashatsz bővebben. Ha ezeknek a követelményeknek megfelelsz, tárt karokkal vár az ELTE!

15. Hol kezdjem el majd intézni az ügyeimet, ha felvesznek? A Tanárképző Központban?

Amikor bekerülsz az egyetemre, és létrejön a hallgatói jogviszonyod, az a szakpárodnak megfelelő karon történik (Bölcsészettudományi, Természettudományi vagy Informatikai Kar). A tanulmányi ügyek intézéséhez keresd a karok Tanulmányi Hivatalát/Osztályát és a tanárképzési referenseket.

16. Hogyan fogom tudni kialakítani az órarendemet, ha folyton a karok között kell ingáznom?

Az órarend kialakítása nem egyszerű és problémamentes, de az órarendkészítő kollégák igyekeznek figyelembe venni a tanárképzésben résztvevők sajátos helyzetét. Tömegközlekedéssel gyorsan, legfeljebb fél órán belül megoldható az egyetem különböző épületei közötti átjárás.

17. Szeretnék kollégista lenni, hová felvételizhetek majd?

Az ELTE bármelyik kollégiumába nyújthatsz be felvételi kérelmet, ennek részleteiről a Kollégiumi Hallgatói Önkormányzat oldalán tájékozódhatsz. A kollégiumokba szociális alapon adod be kérelmet, a szakkollégiumokba pedig tanulmányi eredmény alapján kerülhetsz be. A szakkollégiumok felvételi követelményeit az intézmények honlapján keresd.

18. Hány államilag támogatott félév áll rendelkezésemre, hogy elvégezzem a képzést? Ha már van egy másik diplomám, attól még jelentkezhetek államilag támogatott képzésre?

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény 47. § 1. bekezdésének értelmében egy személy – felsőoktatási szakképzésben, alapképzésben és mesterképzésben összesen – tizenkét féléven át folytathat a felsőoktatásban tanulmányokat magyar állami ösztöndíjas képzésben. Amennyiben már rendelkezik diplomával, de nem használta fel mind a 12 államilag támogatott félévet, a felvételi eljárás során jelentkezhet támogatott képzésre. Az állami ösztöndíjjal kapcsolatos feltételekről a felvi.hu-n találtok bővebb tájékoztatást.

19. Hallottam, hogy kell teljesíteni egy hosszú gyakorlatot. Hol tudom ezt megtenni? 

A hosszú gyakorlatot az ELTE-vel kapcsolatban álló közoktatási intézményekben lehet teljesíteni, ennek beosztását a Tanárképző Központ koordinálja. A gyakorlat majdnem egész napos elfoglaltságot jelent a hét munkanapjain.

20. Melyik szakpárral van a legtöbb esélyem, hogy tanárként elhelyezkedjek?

Természetesen ezt nehéz megválaszolni, de néhány szakpárról elmondható, hogy igen keresett, pl. fizikatanár – kémiatanár, fizikatanár – matematikatanár, informatikatanár – matematikatanár, magyartanár – történelemtanár és állampolgári ismeretek tanára.

21. Előfordulhat, hogy nem tudok tanárként elhelyezkedni? Akkor mit tudok kezdeni a diplomámmal?

Akkor sem kell kétségbe esned, ha elsőre nem tanárként helyezkedsz el. A tudományos pályát választókat több doktori iskola és mesterképzés (például fordító- és tolmácsképzés) várja, a gyakorlat felé fordulók pedig a tanár- és szakirányú továbbképzések közül is választhatnak. Persze dönthetsz úgy is, hogy elkezdesz más területen dolgozni, mivel rengeteg olyan álláshirdetés van, ahol egyetemi diplomát kérnek, de nem szakspecifikus tudással. Bankokban, vállalati szférában is találtok tanári diplomával rendelkezőket.

22. 10 éve végeztem fizikusként. Szeretném megszerezni mellé a tanári képesítést. Van erre lehetőségem?

Az osztatlan tanárképzésben jelenleg az ELTE-n nincs erre mód. Újabb tanári szak megszerzésére a tanári mesterképzés biztosít lehetőséget.

23. Igaz az a városi legenda, miszerint többet keresnek a pedagógusok?

A pedagógus-életpályamodell kialakítása következtében a kezdő pedagógusok bére valóban magasabb, ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy ez több iskolában eltöltött idővel és több adminisztrációval jár.

Forrás: tkk.elte.hu

Kép: everydayinterviewtips.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]