A nyelvtanulás egyik legegyszerűbb és legjobb útja

Manapság a nyelvtudás szinte mindenhol alapkövetelmény, legalább egy nyelven meg kell tudni szólalni! Akinek ez nem jelent problémát, azoknak sem árt gyakorolni és frissen tartani a tudását. Ám a nyelvtanfolyamok költségesek, nem feltétlenül illeszkednek az időbeosztásotokhoz és előfordulhat az is, hogy sokan vagytok egy csoportban, így nem a saját szintednek megfelelően tanulsz. Ajánlunk nektek egy alternatívát ezen problémák elkerülésére!

Mennyivel könnyebb lenne otthonról, kényelmesen tanulni, akkor, amikor csak akarod? Mindezt teljesen ingyen. Íme, három honlap: Ezekre a speciális közösségi oldalakra olyan nyelvtanulók regisztrálnak, akik szívesen beszélgetnének másokkal egy adott idegen nyelven, cserébe pedig leckéket adnak a saját anyanyelvükből (chaten, e-mailben vagy Skype-on).

Az első a Speaky, ahova rém egyszerű beregisztrálni (Facebook vagy Google-profil alapú).  Itt megadhatsz keresési feltételeket, hogy milyen tanulópartnereket keresel- a „language buddy” hirdetések közt- és feladhatsz te is magadról hirdetést. Az anyanyelv és a tanulandó nyelv, a lakhely, a név és a nem mellett érdemes megadni az érdeklődési köreidet is.  Például nem biztos, hogy mindenki szeretne fociról csevegni, így fontos hogy olyanokat találj, akikkel hasonló dolgok iránt érdeklődtök. Akár egy társkeresőn, itt sem garantált, hogy azonnal fogsz találni tanulópartnert, nehéz olyat találni, akivel kölcsönösen szimpatikusnak tartjátok egymást és szívesen beszélgettek. Megéri több tanítandó nyelvet is megjelölni (például magyar és angol).

Talán az egyik legnépszerűbb és legismertebb oldal a vidám designú Livemocha. Ez is ingyenes, de vannak fizetős funkciói is, és meglehetősen aktívak a felhasználói. A rendszere tananyagokra épül, a nyelvtani szabályokhoz és a különböző témákhoz mindenki kap szószedetet, összefoglalókat, videókat, hanganyagokat és feladatokat, de tanulópartnereket is ugyanúgy lehet keresni. A feladatok megoldásának javítása is közösségi feladat, mi választhatjuk ki, hogy profi nyelvoktatótól kérünk visszajelzést, vagy szavazásra bocsátjuk a megoldásokat.

A Conversation Exchange felülete már kevésbé modern, mint az előzőeké, viszont ez a legkönnyebben használható. Kereshetünk levelezőtársat, így e-mailben vagy chaten fejesztve az íráskészségünket. Emellett kereshetünk skype-os vagy „offline” tanulótársat, ehhez lakhelyet, beszélt és tanult nyelvet kell megadni és az oldal már keresi is a számunkra megfelelő embereket. Sok magyarországi tanulópartner van, és akadnak olyan külföldi fiatalok, akik szívesen vennének magyar órákat angol, német vagy más nyelvórákért cserébe.

 

Forrás: Eduline

Kép: optimus5.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]