Jelentkezz te is a DUE Tehetségkutató Diákmédia Pályázatra!

26. alkalommal írta ki a DUE Médiahálózat a Tehetségkutató Diákmédia Pályázatot, amelyen minden iskolatípus tanulói és szerkesztőségei részt vehetnek. A nyertesek hét kategóriából (például diákújságírók, diákrádiósok, diákfotósok, diáklapok) és három korcsoportból (általános iskola, középiskola, felsőoktatás) kerülnek ki. A pályázás akkor érvényes, ha a pályázók kizárólag saját munkáikat adják be, és legfeljebb 25 évesek.

A pályaműveket elektronikusan lehet benyújtani 2016. március 15-ig (a Magyar Sajtó Napja). A feltöltő felület 2015. december 1-jétől elérhető a DUE Médiahálózat honlapján: www.due.hu/palyazat. A diáklapok kivételnek számítanak, mert azokat a következő postacímre várják: DUE Médiahálózat, 1583 Budapest Pf. 14. A pályázat érvényességéhez meg kell adni néhány szükséges adatot, fel kell tölteni a pályamunkákat és egy rövid szöveges bemutatkozást is.

Az alábbi kategóriákban lehet pályázni:

1. Az év diákújságírója

A címre diákújságírók pályázhatnak tényeken alapuló írással, például tudósításokkal, interjúkkal, riportokkal vagy publicisztikákkal (jegyzettel, tárcával, karcolattal, kritikával). Fiktív, irodalmi írásokat – például verset vagy novellát – nem fogadnak el.

2. Az év diákrádiósa, diákrádiója

A) Diákrádiós műsorral egyének és szerkesztőségek pályázhatnak. Időtartam 5-15 perc. Tematikus vagy irodalmi műsorral, magazinnal, riporttal, jegyzettel, interjúval, minihangjátékkal, dokumentumműsorral, ünnepi műsorral stb. egyaránt lehet pályázni, iskolai ünnepségek rádiós felvételével, műsorvezetői szöveg nélküli zenés összeállítással azonban nem.

B) Zenei diákrádiós műsorral, összeállítással pályázhatnak zenei műsorvezetők. Időtartam maximum 15 perc. Az elbírálásnál a műsorvezető személyisége, rádiós megszólalásai, humora és talpraesettsége, illetve az összeállítás hangzása (szignálok, effektek használata, arányok stb.) képezi az értékelés alapját. Mindkét műfaj pályamunkáit kizárólag .mp3 formátumban fogadják el.

3. Az év diák-videóújságírója

Egyének és maximum három-négy fős csapatok pályázhatnak kisfilmmel, klippel vagy magazinműsorral, legfeljebb 5 perc terjedelemben. A téma szabadon választott az újságírói műfajok keretén belül. Zenékhez készített videóklipek, mini játékfilmek nem versenyezhetnek. A pályaműveket a YouTube-ra kell feltölteni, a pályázatra a linket kell beküldeni.

4. Az év diáklapja

A 2015/2016-os tanévben megjelenő újságokkal szerkesztőségek pályázhatnak. Elsősorban a tartalmat bírálják el, de figyelembe veszik a lap küllemét is. Az online pályázati űrlap kitöltése után a lapokat postán kell elküldeni a DUE 1583 Budapest, Pf. 14. címre.

5. Az év diákfotósa

Bármilyen témájú fotóval és fotósorozattal lehet pályázni, de előnyben részesítik a portrékat, a szocio- és az eseményfotókat, valamint az újszerű megközelítéseket. Két évnél nem régebbi felvételeket várnak, elsősorban sajtófotókat, portrékat, reklám-, illetve divatfotókat. Családi képek, születésnapi zsúron vagy kedvenc háziállatról készült felvételek, emlékképek stb. nem pályázhatnak. A pályamunkákat kizárólag .jpg formátumban fogadják el.

További megkötések: a kép rövidebb oldala minimum 800, max. 3000 pixel legyen; minden képnek legyen címe; csak fényképezőgéppel készült alkotásokat bírálnak el; manipulált kép beküldése a versenyből való kizárást vonja maga után (a művészi koncepcióba illő változtatás nem számít manipulációnak). Egy pályázó legfeljebb három pályaművet adhat be. A sorozatok egy pályaműnek minősülnek, és két-nyolc képet tartalmazhatnak. Ebben a kategóriában a művészeti iskolák fotó szakon tanuló diákjait külön értékelik.

6. Az év online diákmédiuma

Egyének és csapatok pályázhatnak önállóan elkészített és működtetett portálokkal, blogokkal, online iskolaújságokkal vagy magazinokkal. Az elbírálás fő szempontjai az egyediség és a tartalmi, újságírói színvonal, de hangsúlyt fektetnek az oldal megjelenésére, használhatóságára is. Blogok esetében csak tematikus, egy adott témával rendszeresen foglalkozó blogokat várnak, személyes naplókat nem.

7. Az év mentora

Diákok, diákszerkesztőségek ajánlhatják a díjra – max. egyoldalas tényszerű, ellenőrizhető adatokat tartalmazó írásban – a munkájukat kiemelkedően támogató, segítő pedagógusokat.

A pályázókat 2016. március végéig értesítik a pályázatok érvényességéről, és áprilisban tájékoztató levelet kapnak az eredményhirdetéssel kapcsolatban. Az eredményhirdetésre 2016 májusában kerül sor a 23. Országos Ifjúsági Sajtófesztiválon Budapesten. A pályázati díjak összértéke meghaladja a kétmillió forintot. A nyertesek kedvezményes részvételi lehetőséget kapnak a DUE Médiahálózat jövő évi Médiatáborába, amelyet 2016 júliusában rendeznek meg. Ezenkívül a nyertes munkákból válogatást közölnek a DUE Tallózó 2016. május–júniusi számában és honlapjukon is.

Forrás: edupress.hu

Kép: dogpile.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]