Ezt csináljuk az interneten

A K&H felmérést készített a 19 és 29 év közötti fiatalok internetezési szokásairól és attitűdjeiről. Az eredmény azt mutatja, hogy ambivalensek a fiatalok érzései: bár természetesen mindenféle tevékenységre használják az internetet, meghatározó a szabadidő eltöltésében, tartanak is attól, hogy ettől kiszolgáltatottá válhatnak, visszaélések áldozatai lehetnek. Fontos kiemelni azt is, a fiatalok majdnem fele fél attól, hogy az állami szervek beleláthatnak a magánéletükbe.

A Facebook egyeduralma nem kétséges a felmérés alapján: a fiatalok 66 százaléka ezt tartja a legfontosabb eszköznek a barátokkal és a családdal való kommunikáció szempontjából. Főleg utóbbi az érdekes, mert feltételezi, hogy a legtöbb rokon fenn van az oldalon, és általában el is érhető rajta (tehát akár a nagyszülők is). A megkérdezetteknek 47 százaléka részesíti előnyben az ímélezést.

Meglepő arány, hogy a szabadidő eltöltésére “a fiatalok 56 százaléka internetes oldalak olvasásával, 49 százaléka közösségi oldalak használatával tölti az időt” – azaz többet olvasunk különböző portálokat, mint amennyit facebookozunk (legalábbis a bevallások alapján).

Némiképp riasztó, hogy a felmérésben résztvevők 10%-a életének szinte minden eseményét megosztja valamilyen közösségi oldalon (valószínűleg mindannyian találkozunk velük a Facebookon). Kicsit több, mint a megkérdezettek fele (53%) pedig csak a fontos eseményeket (a tipikus lájkgyűjtő posztok: nyelvvizsga, diploma, párkapcsolat stb.)

A fiatalok abszolút praktikus célokból is interneteznek: ilyen például a netbank, amit elsősorban átutalásokra és az egyenleg lekérdezésére használ a megkérdezettek 54 százaléka. Csak 8 százalék azoknak az aránya, akik a befektetéseiket is interneten keresztül kezelik – persze kérdés, hogy hányuknak van befektetésük.

Az online vásárlást is a legtöbben próbálták már (87%), a többség az utánvétes fizetést választja, bankkártyával csak 32 százalék fizet internetes vásárláskor. A bankszámlájának vagy bankkártyájának adatait a megkérdezettek több mint harmada (38%) félti, de ennél jóval többen félnek attól, hogy az állami szervek beleláthatnak (esetleg bele is néznek) a magánéletükbe. 

Forrás: MTI

Kép: cherryred.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]