Túlsúlyos és alultáplált egyetemisták

Most zárult le a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének egészséges életmódot népszerűsítő programja, az Energia-egyensúly Egészségprogram Egyetemistáknak (E3), amelyen 5174 hallgató vett részt. Az állapotfelmérésekből kiderült: a résztvevő hallgatók kevesebb mint kétharmada esett a normál kategóriába testtömegindexe alapján, ezernél is többen túlsúlyosak, esetleg elhízottak, továbbá közel négyszázan alultápláltak. A program előadásokból és személyes tanácsadásokból állt, és három éven keresztül zajlott. 

Riasztó adat, hogy 243 hallgató már most fokozottan kivan téve szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának a hasi zsír nagy aránya miatt. Sőt ez a fajta zsír a cukorbetegséggel és a magas vérnyomással is összefügg. Ezt megelőzendő (vagy legyőzendő) fontos sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonaféléket fogyasztanunk, naponta többször, kisebb adagokat étkeznünk, valamint a túlzott alkoholfogyasztást visszaszorítanunk. Ezek tényleg mindenkinek hasznos tanácsok; főleg, hogy a felmérés egyik eredménye az volt, hogy az egyetemisták nem visznek be a szervezetükbe elég zöldséget, gyümölcsöt – csupán 29 százalékuk fogyaszt ezekből eleget.

Viszonylag jónak számít, hogy az egyetemisták többet sportolnak, mint a hazai felnőtt lakosság általában: a hallgatóknak majdnem a fele (45,5%) rendszeresen, alkalomszerűen pedig 44,7%-uk sportol. Persze ezen is van még mit javítani: a testmozgásnak még az iskolai testnevelésóráknál is rendszeresebbnek kellene lennie, de sokan a középiskolából kikerülve teljesen felhagynak bármiféle edzéssel.

Még ilyen, viszonylag kis mintán is megfigyelhető volt egy érdekesség: sokan követnek szénhidrátszegény, laktóz-, vagy gluténmentes étrendet – főleg utóbbi esetben jellemző, hogy sokkal többen követik, mint ahány embernél indokolt lenne.

Forrás: MTI

Kép: blackgirlsguidetoweightloss.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]