A doktoranduszokat érinti a felsőoktatási törvény újabb módosítása

A parlament elé került a felsőoktatásról szóló törvény módosításáról szóló újabb javaslat, amelynek fő célja a doktori képzés minőségének javítása. A dokumentum olyan változtatásokat foglal magában, mint a doktori képzés idejének meghosszabbítása, vagy a főiskolák egyetemre való átminősítése. A törvénymódosítási javaslattal kapcsolatban több parlamenti párt képviselője is megszólalt.

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár úgy véli, a javaslat leginkább a doktori képzés színvonalának emelését célozza. A kabinet ennek eléréséhez anyagi ösztönzőket kíván használni, ezen kívül terveik között szerepel a képzési idő felosztása.

A fideszes Pósán László megerősítette a felsőoktatási államtitkár állápontját, valamint biztosította támogatásáról a kabinetet. Hoffmann Rózsa, a KDNP képviselője pártja nevében nyilatkozva ugyancsak támogatta a módosításokat, ezzel együtt elismerte, hogy a főiskolák egyetemmé való minősítéséhez minőségi javítás szükséges.

Az ellenzéki pártok részéről többek között a szocialista Hiller István nyilatkozott: támogatta a doktori képzés idejének meghosszabbítását, ugyanakkor megemlítette, hogy ha elfogadják a javaslat azon részét, amely szerint az intézményeknek a képzést el nem végző hallgatók után felvett támogatást vissza kell fizetniük, az könnyen a színvonal esésével járhat. Szabó Szabolcs, az Együtt független képviselője szerint a képzés minőségének javításához elengedhetetlen lenne a felvételi kritériumok szigorítása. A jobbikos Dúró Dóra arra kérte a kormányt, hogy Ózdon is indítsanak nappali tagozatos felsőoktatási képzést, valamint sürgette egy nagyfokú béremelés megvalósítását a felsőoktatásban.

Forrás: edupress.hu
Kép: ktk.pte.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]