Mesterséges hangszalagszálat hoztak létre az amerikai egyetemisták!

Bár még nem tökéletes és sok teszten kell sikeresen keresztülmennie, mire klinikai körülmények között az orvosi gyakorlatban is alkalmazható lesz a mesterséges hangszál, de ma már létezik! A Wisconsin-Madison Egyetem kutatói ugyanis olyan laboratóriumi körülmények között tenyésztett szövetet hoztak létre, amely egy nap képes lesz helyettesíteni a hangszálakat és így sok embernek segíthet.

Hangképzésre alkalmas működő hangszálakat növesztettek amerikai tudósok a Wisconsin-Madison Egyetemen. Céljuk a kísérlet kezdetén az volt, hogy egy nap olyan emberek problémáját orvosolhassák, akik valamilyen okból (például baleset, daganatos betegség) elvesztették hangszalagjaikat. Úgy fest, az új technológia erre alkalmas lesz, bár még sok kutatás során kell pozitív eredményt mutatnia a mesterséges szövetnek, hogy sikeresen megfelelve elfogadják és a klinikumban is alkalmazzák.

Nathan Welham, a fent említett egyetem sebészprofesszora elmagyarázta: „Hangszalagjaink speciális szövetből állnak, amelynek elég rugalmasnak kell lennie, hogy rezegjen, és elég erősnek, hogy több százszor összeütközzön egy másodperc alatt. Ez egy nagyon különleges rendszer és nagyon nehéz lemásolni”. A kísérletezés így nem volt egyszerű, mire sikerült létrehozni ezt az összetett tulajdonságú szövetet. Elsőként szövetmintát vettek egy halott és négy olyan ember hangszalagjából, akik elvesztették gégéjüket, ám nem daganatos betegség miatt. Ezt követően izolálták a nyálkahártyát róluk és háromdimenziós tenyészetben steril laborkörülmények között két hét alatt szövetet növesztettek. Mindezen állapotok nagyon hasonlítottak egy emberi szervezet belső környezetére, így szerencsére sikerült rugalmasságában és viszkozitásában igen hasonló szalagokat létrehozni.

A mesterséges hangszálakat ezután funkcionális tesztnek tették ki: kutyákból izolált gégékbe ültették őket, majd ezt mesterséges gégére csatlakoztatva abba levegőt fújtak. A rendszer működőképesnek bizonyult, hiszen a hangszalagok rezegtek és hangot képeztek. Második körben az immunrendszer és a mesterséges szövet összeférhetőségét tesztelték, hiszen ha kilökődik, nem is jó. Szerencsére azonban itt is pozitív eredményt hozott: az emberéhez hasonló immunrendszerű egerek szervezete befogadta az új hangszalagokat. Élettartamuk a beültetés után is egyezett az átlagossal.

A bíztató eredmények hallatán bízunk benne, hogy a jövőben egy új lehetőséget ad majd ez az új technológia olyan embereknek, akiknek hiányossággal kell élniük.

Forrás: Index
Kép: http://www.nj.com/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]