„Az irány ugyanaz… más eszközökkel.”

Áprilisban választotta meg a TáTK küldöttgyűlése a Hallgatói Önkormányzat elnökének Takács Bencét. Megkértük, hogy értékelje nekünk az elmúlt időszakot: intézkedéseiről, tapasztalatairól, gólyatáborról, pozitívumról és negatívumokról egyaránt mesélt nekünk.

Mi volt az első komolyabb intézkedésed, teendőd elnökként?

A tüntetések körül elég sok komoly teendőm volt. Például a tanári karral kellett a kapcsolatot tartani, úgy lavírozni, hogy megmaradjunk amellett a cél mellett, ami mellett elindultunk: hogy ezek a szakok megmaradjanak. A hallgatókkal mindent meg is tettünk ennek érdekében.

Tavaly azt nyilatkoztad nekünk, hogy alapvető változásokat nem szeretnél. Volt esetleg valami, amiben mégis szükség volt radikális beavatkozásra?

Hát alapvetőeket nem mondanék, szükség van változásokra. Például az új HKR-rel kapcsolatban, amit nyáron fogadtunk el, emiatt néhány dolog változott az ösztöndíjakkal kapcsolatban.  Szükség volt egy kari ösztöndíjbizottság felállítására. Természetesen a karvezetéssel és a Tanulmányi Hivatallal közösen állítottuk össze ennek a bizottságnak az összetételét: három hallgatóval és három közalkalmazottal működünk.

 A külügynél felülvizsgálatot szerettél volna végrehajtani. Sikerült?

Igen. Ha jól tudom, akkor már be is fejezték a kérdőívek kitöltését, melyeknek jelenleg is folyik a kiértékelése.

Milyen kérdések voltak benne?

Egyik lényeges része az volt, hogy hová szeretnének menni a hallgatók Erasmusra. Ugye elsősorban azt szerettük volna felmérni, hogy milyen helyeket érdemes még megpályázni. Belekerült egy olyan kérdés is, hogy mi az, ami esetleg gátolja a hallgatókat, hogy Erasmusra menjenek, mi az, amitől esetleg félnek. És ez szerintem nagyon sokat segíthet abban, hogy jövőre úgy tudjuk kommunikálni az Erasmust, hogy ezeket a pontokat tisztázzuk, és a hallgatóknak kevesebb dologtól kelljen tartaniuk. 

Igazából ez a kettő volt a legfontosabb kérdés. A kérdőívekben kértek neveket is, de arra csak azért volt szükség, hogy a duplikációkat elkerüljük, egyébként nem névalapú a kitöltés. A sikerességről csak annyit, hogy nagyjából, ha jól emlékszem 12 óra alatt 100 fölött volt a kérdőívet kitöltők száma. A külügyesemtől eddig annyi infót kaptam, hogy nagyon sok pozitív válasz érkezett. 

tatkelnok-04

Az átláthatóság kapcsán voltak még intézkedéseitek?

Hát ennek kapcsán nem igazán. Voltak egyeztetések az EHÖK-kel, felmerült a közéleti ösztöndíjak utalásával kapcsolatban, hogy az utalási listák mennyire legyenek nyilvánosak. Ezzel kapcsolatban arra jutottunk, hogy mivel nálunk több helyen is küldöttgyűlési határozatban van leírva a közéleti ösztöndíjak mennyisége, és a HKR-ben le van fektetve, hogy ki az, aki jogosult közéleti ösztöndíjra, ezért különösebben nem tartottuk lényegesnek, hogy minden hónapban nyilvánosságra hozzuk névvel és összeggel ezeket az adatokat.

 Más intézkedéseket tervezel még? Vagy megfelel a jelenlegi rendszer, hogy látod ezt?

Jelenleg megfelelőnek tűnik, de igazából bármikor jöhet bármiféle újabb határozat vagy szabályzat, esetleg előfordulhat, hogy egy eset rávilágít valami problémára és akkor lehetségesnek tartom, hogy változtassak valamin. De jelenleg ilyen nincs.

 Elődöddel, Nanosz Elenivel tartjátok a kapcsolatot? Kaptál már tőle kritikát?

Igen, tartjuk, nagyon jó kapcsolatot ápolunk, ami már előtte is meg volt, és mostanra is megmaradt hála istennek. Kaptam kritikát is, meg segítséget is.

 Mondanál ebből néhányat?

A szeptember, az nagyon döcögősen indult számomra, új szakot kezdtem angol nyelven, és kicsit bele kellett rázódnom a napi rutinba, hogy mindkét dolgot magasabb fordulatszámon tudjam űzni. Ekkor segítséget is kértem, és kaptam kritikát is, hogy kicsit szedjem össze magam.

 Van valami, amit máshogy csinálsz, mint Eleni?

Az irány, az ugyanaz, viszont teljesen más eszközökkel, teljesen máshogy gondolkodunk. A végtermék szerintem hasonló ahhoz, amit ő is csinált.

 A hallgatók részéről milyen visszajelzéseket kaptál?

Kimondottan személyesen senki nem jött oda hozzám, hogy „szia, Bence, ilyen és ilyen vagy”.  Az elnökségemből most már kaptam visszacsatolásokat, jót is és rosszat is. Nagyon örültek, hogy a csapatot sikerült összerázni kicsit jobban. Tavasszal ugyanis nagyon sok új ember érkezett, most ősszel még három ember jött be. Úgyhogy egy kicsit meg kellett szokni egymást, és erre nem igazán volt lehetőség, mert a saját teendőimet nem bírtam, és így nem működött a dolog. Most már viszont nagyon jól működik minden, elnökségi hétvégére megyünk, ahol meghatározzuk, hogy hogy fog kinézni a jövő, kinek milyen tervei vannak, ki meddig marad, és hogyan tovább…

Mennyire használjátok az egyetemi platformokat (Facebook, TáTK honlap stb.)?

A Facebookon gyakorlatilag megszámlálhatatlan csoportunk van, és használjuk aktívan is ezeket. A külön szakterületi csoportjaink, mint a külügy, a rendezvény és hasonlók, azok egy picit elhaltak, mert átkerült minden az évfolyam csoportokba. Emellett van egy nagyon király honlapunk.

Milyen céllal használjátok?

Minden elérhető rólunk, a szervezetről, a működésünkről, szabályzatok, jegyzőkönyvek és minden dokumentum, ami hozzánk kapcsolódik, és nyilvánosságra hozható. És ugyanúgy eseményeket és rendezvényeket is hirdetünk rajta. Tehát teljesen multifunkcionális.

Figyelik is a hallgatók ezeket?

Nagyon remélem. Ez nehezen mérhető, mert mindent minden felületen megosztunk, tehát nem tudom megmondani, mi az, amit csak a honlapról vagy csak a hírlevélből tudnak kiszűrni a hallgatók.

 tatkelnok-06A gólyatáborokról mesélnél kicsit? Milyenek voltak az előzőekhez képest? Volt-e valami probléma?

Voltak új intézkedések, az egyetemvezetéssel közösen kidolgozott stratégiák sokat változtattak az eddigiekhez képest. Idén tilos volt az alkohol a játékokban, valamint mindenféle szexuális utalás. Mi azt vártuk, hogy a hallgatóknak ez nem fog tetszeni. Ehhez képest én nem láttam a hangulatban visszaesést, sőt még talán jobb is volt, mint az előzőek. Nálunk nem esett vissza a részvételi arány sem, ez egy elég meglepő tény. Korábban volt a hallgatói önkormányzatoknak egy országos vezetőképzője, és a rendezvényesünk, Fazakas Áron azt hallotta vissza, hogy csomó helyen visszaesést tapasztaltak a jelentkezők számát illetően, nehezen szedték össze a résztvevőket.  Nálunk 200 fő körül működik a tábor minden évben, idén is ekörül voltunk, bár kicsit lassabban gyűltek a gólyák, mint szoktak. De beteltek a helyek, és néhány visszamondás után is fel tudtuk tölteni a szabad helyeket. A hangulat pedig tényleg nagyon szuper volt. A Rektori Hivatalból Pozsár-Szentmiklósy Zoltán is meglátogatta a tábort. Azt jelezte vissza, hogy nekik is nagyon tetszett a tábor. Úgyhogy teljesen elégedett voltam a szervezéssel.

Fotók: Poósz Patrik

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]