Itthon a legdrágább a felsőoktatás

Arányaiban itthon a legnehezebb kigazdálkodni az egyetemre fordított összeget egy átlagos háztartásban, hiszen a magyar éves átlagjövedelem 92%-át teszik ki az egyetemi tandíjak. Tehát hiába kerül az Egyesült Államokban háromszor annyiba egy diák két szemesztere, ott ez az összeg mindössze 53%-a az ott élők éves átlagkeresetének. A Világgazdasági Fórum által vizsgált 11 ország közül az első helyen végeztünk 92%-os mutatóval, utánunk következik Románia (86%) és harmadik a dobogón Észtország (76%).

A Világgazdasági Fórum összeállított egy listát 11 országról, ahol azt vizsgálták, hol költik az egyes háztartások bevételük legnagyobb részét a felsőoktatásra. A szervezet listáját magasan vezetjük, de ez egyáltalán nem ad okot az ünneplésre. A kutatók szerint itthon majdnem az éves jövedelem teljes egészét kell a felsőoktatásban felmerülő költségekre fordítani. Ez pontosan 92%-a az éves bérnek, így aki csak átlagos fizetéssel rendelkezik már alig, vagy sehogy sem tudja önerőből finanszírozni a gyermeke egyetemi tanulmányait. Természetesen a kutatás anyagában szerepel az is, hogy Magyarországon vannak államilag támogatott helyek, de megjegyzi, hogy ennek is van bizonyos feltétele – a hallgatói szerződés aláírása.

A Fórum listáján – melyet itt lehet megtekinteni – feltűnik, hogy az Egyesült Államokban, ahol köztudottan magas tandíjakat kérnek el az intézmények, az ottani jövedelemnek a – viszonylag elfogadhatóbb – 53%-át teszi ki a tandíjakra fordítandó összeg, ami a lista szerint megközelítőleg 92 ezer dollár (ez Magyarországon körülbelül 34 ezer dollár). Ezt az összeget, bár szűkösen, de egy átlagos fizetéssel rendelkező szülő is képes kigazdálkodni.

Japánban, ha csak az anyagiakat vesszük figyelembe, szinte mindenki számára elérhetőek az egyetemi tanulmányok. Itt az átlagos éves tandíj 10 ezer dollárral alacsonyabb, mint Magyarországon, míg az átlagfizetés az ázsiai országban jóval magasabb, így az átlagbérnek mindössze 18%-át kell rászánni egy átlagos tandíjra.

A tanulmány azt is megjegyzi, hogy míg a tandíjak folyamatosan növekvő tendenciát mutatnak, ez már sajnos nem mondható el az átlagbérekről.

Forrás: eduline.hu
Kép forrása: dialysistechniciancentral.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]