Veszíteni kezd Európa a versenyelőnyéből az oktatásban

Európa kezd veszíteni versenyelőnyéből, ezért elsődleges cél, hogy növelje az oktatás fejlesztésére fordított befektetések arányát – mondta Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos, abban az interjúban, amely ma jelent meg az ABC nevű konzervatív spanyol napilapban.

A politikus példaként hozta fel Kínát, Brazíliát, Dél-Afrikát, Új-Zélandot, ahol ez az arány 6 százalék, míg az Európai Unióban kevesebb: 5,3 százalék. Véleménye szerint a megoldás a magánbefektetők bevonása lehet az oktatásba, de kiemelte, hogy ez nem jelent privatizációt.

Ahogy mondta, Európának nincs közös hadserege, de van egy nagy kulturális öröksége és erős felsőoktatása. Ez a mi ’soft power-ünk’ – jegyezte meg, és hozzátette: ezt arra kell használnunk, hogy hidat építsünk az országok között.

Az uniós biztos szerint meg kell határozni a közös európai találkozási pontokat az oktatásban és a kultúrában. Példaként említette Miguel Cervantes híres spanyol írót, akiről a magyar és svéd iskolákban is tanulnak a diákok.

Rátért arra, a Spanyolországot kiemelten érintő problémára, hogy sok az olyan fiatal, aki nem tanul és nem is dolgozik. Ez a probléma a gazdasági válsággal van összefüggésben ’most jövünk ki az alagútból’, a következő lépés a fiatalok foglalkoztatásának megoldása – mondta.

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy elengedhetetlennek tartja a szakképzés reformját, de ennek eredményei nem egy-két éven belül várhatók.

Forrás: orientpress.hu

Kép: romaintordo.com

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]