Pázmányos oktató kapta a Herczegh Géza Emlékérmet

Pénteken adták át a nemzetközi jogot kutató magyar jogtudós emlékére alapított Herczegh Zoltán Nemzetközi Jogi Emlékérmet. A megtiszteltetés, hogy Herczegh Géza özvegyétől átvehesse az elismerést, idén Dr. Láncos Petra Lea egyetemi adjunktust, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának Európajogi Tanszékén dolgozó oktatóját érte. Nyelvpolitikai és nyelvi sokszínűség az Európai Unióban című pályaművéért részesült ebben a jutalomban.

Herczeg Géza Gábor a pécsi és a marburgi egyetem díszdoktora, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, 1993-2003 között a hágai Nemzetközi Bíróság tagja 2010. január 11-én hunyt el. A Herczegh Géza özvegye által létrehozott alapítvány emlékérem és ösztöndíj adományozásával kívánja elismerni és támogatni azokat a fiatal kutatókat, akik nemzetközi jogi témakörben elmélyült munkát végeznek.

Láncos Petra díjazott művét Ádány Tamás egyetemi docens méltatta: “A munka a leghangsúlyosabban az európai és a nemzetközi jog olyan összefüggéseit tárgyalja, amelyek eredetileg a hagyományos nemzetközi közjog szempontjából merültek fel, mára azonban vitán felül az Európai Unió napi működését, a magyarországi lakosság hétköznapjait is érdemben befolyásoló tényezőkké váltak”

Az ünnepségen emlékplakettet kapott Dr. Szalai Anikó, a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának adjunktusa, aki 2 évvel ezelőtt már elnyerte ezt az elismerést (drszalaianiko.hu). Ezúttal A roma kisebbség védelme a nemzetközi jogban és az európai jogban című angol nyelvű munkáját díjazták emlékoklevéllel.

Ünnepi előadást tartott a Kuratórium elnöke Prof. Dr. Martonyi János külügyminiszter, amelyben kiemelte:  “A civilizációs, kulturális és jogi széttöredeződés jelen van és lesz a világkereskedelemben, de az egész rendszer mögött van egy univerzális értékrend. Az eltéréseket, a különbségeket tolerálni kell”. A rendezvényen jelen volt Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita, aki a díj névadójának, Herczegh Géza jogtudósnak a lánya.

Forrás: MTI
Kép: fide2016.eu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]