Emelnék a hallgatói ösztöndíjakra fordított összeget

Október 17-én a közgyűlés után sajtótájékoztatót tartott a HÖOK (Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája) Pécsett. Gulyás Tibor, a szervezet elnökének javaslata szerint 9 milliárd forinttal emelnék meg a hallgatói ösztöndíjakra fordított keretet.

Eddig évi 21 milliárd forintot fordítottak a hallgatói ösztöndíjakra, a HÖOK ezt az összeget emelné meg 9 milliárd forinttal, azaz így évi 30 milliárd forint lenne az a keret, amiből a hallgatókat támogatnák. A tervezet részleteit 2016 elejére dolgozzák ki, a változások pedig 2017 szeptemberétől léphetnek életbe.

Gulyás Tibor azzal indokolta a javaslatot, hogy a HÖOK által indított, a hallgatók költségeinek feltérképezésére irányuló, még folyamatban lévő kutatás eddigi eredményei alapján szükséges a hallgatói normatíva emelése, ugyanis a hallgatók egyre jobban rá vannak utalva a szülők támogatására, illetve arra, hogy munkát vállaljanak a tanulmányaik mellett. A javaslat reményeik szerint kedvezően hat az ösztöndíjrendszerre, és megfelelő tanulmányi teljesítmény esetén biztosítja azokat a forrásokat, amelyek a diákok alapvető kiadásaihoz szükségesek.

A hallgatók szakképviselőinek jutalmazása kapcsán évek óta támadások érik a HÖOK-ot, ezért a szervezet a jutalmazására szolgáló közéleti ösztöndíjak pályázati és elbírálási rendjének megváltoztatására is kidolgozott egy javaslatot, melyet az egyes intézmények saját döntésük alapján beépíthetnek a működési szabályzatukba.

Továbbá a szervezet Tehetség mentorprogramot is indítana olyan gimnazistáknak és középiskolásoknak, akik bizonytalanok a továbbtanulással kapcsolatban, illetve azoknak, akik kiemelkedő tehetséggel rendelkeznek, de nem kapnak elég anyagi támogatást ahhoz, hogy felsőfokú tanulmányokat folytathassanak.

Forrás: mti.hu

Kép forrása: ms.sapientia.ro

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]