Nyelvvizsga amnesztia: íme a legfontosabb tudnivalók

2011-ben szavazták meg azt az engedményt, hogy 2013 és 2016 között átvehető a diploma anélkül is, hogy a hallgatónak meglenne a nyelvvizsgája. Nem mindenkire érvényes azonban ez a szabály – jönnek a leglényegesebb információk!

Érdemes alaposan utánajárni, kire vonatkozik a nyelvvizsga amnesztia, ugyanis nem minden hallgató részesülhet mentesítésben. Többet között csak azokra a hallgatókra érvényes, akik 2013-ban vagy ennél korábban záróvizsgáztak, de az abszolválást követő három évben nem tudták bemutatni a nyelvvizsga-bizonyítványt. A három évet kötelező kivárni: ez azt jelenti, hogy aki 2013-ban vizsgázott, nyelvvizsga nélkül leghamarabb 2016-ban kaphatja meg a diplomáját.

Ha a fenti feltételek teljesülnek, akkor sem biztos, hogy engedményben részesül a hallgató: a nyelvvizsgát az adott egyetem vagy főiskola által szervezett belső vizsgával lehet csak kiváltani – feltéve, ha az intézmény erre engedélyt adott: a Budapesti Metropolitan Főiskola (az egykori BKF), az Edutus Főiskola, a Dunaújvárosi Főiskola, az Eötvös József Főiskola, az Eszterházy Károly Főiskola, a Károly Róbert Főiskola, a Kecskeméti Főiskola, a Kodolányi János Főiskola, a Nyíregyházi Főiskola, a Szolnoki Főiskola, valamint a Zsigmond Király Főiskola adta beleegyezését a kiváltásra.

Fontos tudnivaló, hogy akinek a kimeneteli követelményeiben a szakmai nyelvvizsga szerepel, őt nem érinti az amnesztia, sem a mesterképzésben végzetteket.

Továbbá mentesülnek a nyelvvizsga megszerzésének kötelessége alól azok a hallgatók is, akik tanulmányaiknak első évfolyamon történő megkezdésének évében legalább a 40. életévüket betöltötték. Azonban ez a szabály csak azoknál alkalmazható utoljára, akik a 2015/2016. tanévben államvizsgáznak. Felmentik kötelezettségük alól azokat is, akik 2003 szeptemberében (illetve azt megelőzően) létesítettek hallgatói jogviszonyt és a képzési idő alatt betöltik 40. életévüket. Akinek a tanulmányi ideje hosszabb, mint az előírt képzési idő, és a 40. életévét a tanulmányi idő alatt, de már a képzési időn túl tölti be, annak kötelező a nyelvvizsga.

Forrás: eduline.hu

Kép forrása: hsb.nfsb.qc.ca

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]