Újabb lehetőség a diplomamentésre

Megvan az államvizsgád és csak a nyelvvizsga hiányzik a diplomád megszerzéséhez? A diplomamentő program továbbra is dübörög, november 15-ig még 1000-1500 helyre lehet jelentkezni. A program célja, hogy azok a hallgatók, akik államvizsgájukat a hazai felsőoktatásban szerezték meg, de hallgatói jogviszonyban már nem állnak, államilag támogatott nyelvi képzést kaphassanak – segítve ezzel a szükséges nyelvvizsga megszerzését. A program a nyelvvizsgára felkészítő képzéseken való részvételt támogatja, alapszintről B2 nyelvi tudásszintre jutás érdekében.

Az országban 24 helyszínen további 170 angol és német nyelvű képzés indítása várható – jelentette be Pákozdi Szabolcs, a programot szervező Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója. Fontos, hogyha szeretnétek kihasználni a lehetőséget, semmiképpen se halasszátok az utolsó pillanatra a regisztrációt, ugyanis könnyen meglehet, hogy a képzési csoportok még november 15. előtt elérik a maximális létszámot.

Ha most jelentkeztek a programra, akkor 2016. december 31-ig kell sikeres nyelvvizsgát tennetek. A korábbi határidőkre több mint kilencezren jelentkeztek, és ebből már 1300-an neki is futottak a nyelvvizsgának, 90 százalékuknak pedig sikerült is.

Az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központjának adatai szerint az elmúlt évekhez képest egyre kevesebb fiatal szerez nyelvvizsgát. nyelvvizsgával

Ahogy az a grafikonból kiderül, még mindig gyakoribb a nyelvvizsgaszerzések száma a 14 és 19 évesek között, mint a 20-24 éveseknél. Míg 2008-ban közel 120 ezer 24 év alatti fiatal szerzett nyelvvizsgát, addig 2014-ben ez a szám 81 ezerre csökkent. A Napi Gazdaság egy cikke szerint a háttérben a demográfiai mutatók változása állhat, mivel a nyelvvizsgázók több mint kilenctizede 40 év alatti, másrészt pedig évről évre nő az idegen nyelvi emelt szintű érettségik száma is.

Forrás: MTI, dehir via Napi Gazdaság

Kép: kre.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]