Filmőrültek, irány Miskolc!

Szeptember 11. és 20. között immár 12. alkalommal kerül megrendezésre a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, ahol számos, eddig még nem látott vagy már jól ismert filmet tekinthetnek meg ingyen a látogatók. A legnagyobb és legkisebb filmrajongókhoz hasonlóan a filmes szakma jó néhány ismert alakja – rendezők, írók, producerek, színészek stb. – látogat el Miskolcra szeptember második-harmadik hetében, hogy idén is siker-várományos vagy már komoly sikereket elért filmeket nézhessen meg, mutasson be.

A Jameson CineFest elindításakor a szervezők elsődleges célja volt, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsenek a 35 éven aluli filmeseknek, nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film és évente egy-egy speciális kategóriában. A fesztivál mára Magyarország vezető filmfesztiváljává nőtte ki magát, így minden év szeptemberében számtalan filmes (rajongó vagy szakember) lepi el Miskolcon a Művészetek Házát és inspiráló környékét. Azt, hogy a fesztivál egyre nagyobb horderejű és egyre jelentősebb, mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy néhány éve Magyarország 16 legjobb művészeti fesztiválja közé került, így jogosan viseli a „kiváló művészeti fesztivál” címet.

A nagy- és kisjátékfilmek, dokumentumfilmek, animációs filmek mögött nem szorul háttérbe a filmtörténet sem; ezt a 2010-től CineClassics néven futó filmtörténeti programok sem bizonyítják jobban. Idén egy örök klasszikus műfaj kerül reflektorfénybe. A banditák és a sheriffek, a lengő kocsmaajtók és a vonatrablások színtere most egy bő hétig Miskolc lesz: érkezik a western. A fesztivál és az idei western-fókusz Sergio Leone Volt egyszer egy Vadnyugat című örökzöldjével veszi kezdetét, mégpedig a Jill McBain karakterét életre keltő, nagyszerű és tehetséges színésznő, Claudia Cardinale jelenlétében, aki a megnyitón életműdíjat vesz át. A CineClassics minden programja – mint minden évben – ingyenesen látogatható.

A verseny nagyjátékfilm, kisjáték- vagy kísérleti film, dokumentumfilm és animációs film kategóriában zajlik. Az előző években olyan filmek vonultak fel Miskolcon, mint a Whiplash, mely Oscar-díjat hozott J.K.Simmonsnak, Richard Linklater Sráckorja, a Kill Your Darlings, a Frances Ha, a Don Jon, és még rengeteg, hasonlóan sikeres produkció. Idén a nagyjátékfilmek közt kel versenyre többek között A homár (The Lobster) című film (melyről ajánlót itt olvashatsz) Colin Farrell, Rachel Weisz és Léa Seydoux főszereplésével, Sean Baker váratlan fordulatokban gazdag, tudatosan modern karácsonyi meséje L.A. utcáiról, a Tangerine, amelyet három iPhone 5s-el forgattak., valamint a román-bolgár-magyar kooprodukcióban készült Miért én? (Why Me?). A dokumentumfilm kategóriában a Kismet versenyzik, amely a török szappanoperák hatását taglalja, továbbá Damian Kocur alkotása, a 21 nap, csakúgy, mint Jan Latal rendezésében a Cseh sörháború. A kitekintőt sem érdemes kihagyni, hiszen a versenyen kívüli filmek is nagyszerűnek ígérkeznek.

A filmvetítéseket számos érdekes program, workshop, kiállítás, koncert kíséri. Idén fellép majd a The Carbonfools, a Paddy and the Rats, a Wellhello, a Skyfanatic, Deniz és még sokan mások. Az afterpartyk sem maradhatnak el, melyeknek szokásosan a Miskolc főutcáján lévő romkocsma, a Helynekem ad helyet. A kerekasztal-beszélgetések során filmkritikusok, producerek, rendezők, színészek, forgatókönyvírók, szakmai és kormányzati szervezetek képviselői találkoznak egymással.

Ha szeretnél ellátogatni a Jameson CineFestre, akkor keresd fel a fesztivál hivatalos oldalát, ahol bővebben olvashatsz a versenyprogramról, a kísérőprogramokról és a helyszínről is.

Kép: kulter.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]