Így használd a Neptunt

Nemrég vettek fel a hőn áhított szakra, de máris szembesülnöd kell első egyetemi teendőiddel. Ezek közé tartozik az ELTE tanulmányi rendszerére, a Neptunra való regisztrálás is. Ezen keresztül tudsz majd intézni rengeteg ügyet, például a félévek aktiválását, a tárgy- és vizsgafelvételt, vagy épp a kollégiumi jelentkezést. Segítünk, hogy hamar megbarátkozz a tengeristennel!

Első lépésként nézd meg az e-mailjeidet, mert legkésőbb július utolsó hetéig az egyetem megküldi a Neptun-kódodat. Ha ez nem történik meg, írj az info@felvettek.elte.hu címre, vagy jelezd személyesen a Quaestura Hallgatói Ügyfélszolgálati Osztályon. Kattints a qter.elte.hu oldalra, ahol létre tudod hozni új jelszavadat. Ezután Neptun-kódoddal és jelszavaddal már be tudsz jelentkezni a neptun.elte.hu-ról a hallgatói webes felületre kattintva. Ne keseredj el, ha eleinte nem tudod fejből a kódot, egykettőre úgyis belevésődik az agyadba. Abban az esetben, ha már használtad egyetemünkön a Neptunt, nincs más tennivalód, a régi jelszóddal ugyanúgy beléphetsz a rendszerbe.

Amint belépsz a Neptunba, a felső sávban hét főmenüt láthatsz. A Tanulmányokon belül kattints a Hivatalos bejegyzésekre, ahol elolvashatod a felvételi határozatot. Az Ügyintézés menü is fontos, mivel a beiratkozást ott is kell jelezni, illetve a féléveidet ott lehet aktiválni vagy passziválni. A beiratkozó lapot ki kell nyomtatnod, és magaddal kell vinned a személyes beiratkozásra. Szintén az Ügyintézésen belül találod a kollégiumi jelentkezést és a diákigazolvány igénylését is.

A Saját adatok menüt azért érdemes megnézni, mert nem árt, ha ellenőrzöd, hogy adataid helyesen vannak-e rögzítve. Ha valamelyik adat nem stimmel, vagy később megváltozik, mindenképp módosítani kell a rendszerben is. Az értesítési címedet, az e-mail címedet és a bankszámlaszámodat átírhatod, de azokat az adatokat, amiket okmánnyal kell igazolni, vagy a Tanulmányi Hivatal, vagy a Quaestura Iroda tudja csak módosítani.

A Tárgyak menüt is sokszor fogod használni, mivel itt tudod megnézni a tárgyak listáját és felvenni őket. Ezzel azonban még érdemes várni, nem kerülsz hátrányba, ha csak augusztus végétől kezded nézegetni a tárgyakat. Az előzetes jelentkezésben nem kell részt venned. A tanügyi időrendről egyébként a qter.elte.hu-n tájékozódhatsz.

A Neptunon ezeken kívül még sok más ügyet intézhetsz, de ne aggódj, azok egyelőre várhatnak. Reméljük, így már könnyebben kiigazodsz a rendszerben, és kívánjuk, hogy sikeres féléveket tölts el egyetemünkön!

Forrás: felvettek.elte.hu

Fotó: kht.vpk.bme.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]