Pontszámok bűvöletében – interjú egy ELTE-s gólyával

Az elmúlt napok kétségkívül a ponthatárok és a felvételi körül forogtak: szeptemberben több mint 8000 új hallgató kezdheti meg tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, amely idén is az első helyen végzett a felsőoktatási intézmények között. Jó hír, hogy a tavalyi eredményekhez képest 2015-ben közel 20 százalékkal nőtt azok száma, akik valamely osztatlan képzésre jelentkeztek – olvasható az egyetem honlapján. Ez azt bizonyítja, hogy egyre népszerűbb a tanári pálya a diákok körében. A felvételi izgalmairól, a pontszámokról és az eddigi nehézségekről Cseke Laurát kérdeztük, aki a történelem és állampolgári ismeretek mellett a magyart választotta szakjául.

Nehéz időszakon vannak túl a felvételizők. Az érettségi után természetes, hogy mindenki a pontszámokra kíváncsi. A felvételi során tájékozódtál a korábbi évek ponthatárait illetően a választott szakon?
Megnéztem az előző évek ponthatárait, próbáltam minél informáltabb lenni, hogy úgy indulhassak neki az érettséginek. Így tudtam, hogy az emelt szintű érettségi és a nyelvvizsgák adta többletpontokra mindenképp szükségem lesz.

Ilyen pontszámokra számítottál?
Idén nem sokat változott a pont a választott szakomon a tavalyihoz képest, így nem ért meglepetésként a 334 pont. A két másik megjelölt egyetemen pár ponttal alacsonyabb volt a határ, de összességében hasonlóra számítottam.

Milyen elvárásokkal vágsz bele egyetemi tanulmányaidba az ELTE-n? Miben nyújtott többet számodra más egyetemekkel szemben a választás során?
Amikor eldöntöttem, hogy tanári szakon szeretnék továbbtanulni, egyből tudtam, hogy az ELTE-re szeretnék járni, ezért első helyen jelöltem meg. Ennek az oka, hogy csak jó tapasztalatokat hallottam az egyetemről, többen is bátorítottak, akik az ELTE-n tanulnak vagy végeztek. Remélem, hogy nekem is hasonló jó élményeim lesznek, és hamar belerázódok az egyetemi életbe.

Az osztatlan tanári képzés kötelező része az alkalmassági vizsga. Összefoglalnád néhány mondatban az ELTE Online olvasói számára, hogy milyenek voltak az első ELTE-s tapasztalataid?
A vizsgára a Pedagógiai és Pszichológiai Kar épületébe érkeztem, ekkor már javában zajlott a vizsgaidőszak, így kaptam egy kis ízelítőt az ottani légkörből is. Nem vagyok izgulós típus, de a pályaalkalmassági vizsgától azért valamennyire tartottam. Mindenesetre próbáltam ezt a lehető legkevésbé mutatni a bizottságnak, akik egyébként bebizonyították számomra, hogy felesleges volt félnem, mert egy meglepően kellemes hangulat fogadott a vizsgateremben, kifejezetten élveztem a beszélgetést a vizsgáztatókkal. Egy szituációs gyakorlat során kellett bizonyítanom, hogy pedagógusként megállnám a helyem a katedrán. A vizsga előtt egy motivációs levelet is kellett írnom a jövőbeli terveimről, és arról, hogy miért szeretnék tanár lenni. Ekkor, a levél megfogalmazásakor tudatosult bennem az, hogy jó döntést hoztam a pályaválasztással kapcsolatban.

A sikeres felvételi után milyen további lépések vannak még hátra a szemeszterkezdésig?
Mivel vidéken lakom, szeptemberben Budapestre fogok költözni az egyetem miatt. Gondolkoztam a kollégiumon is, végül azonban az albérlet mellett döntöttem. Megtalálni a megfelelőt viszont nem könnyű feladat. Ezen kívül vár még rám a beiratkozás augusztus végén, nagyon izgatott vagyok, csakúgy, mint a tanévnyitó tájékoztató miatt, ami szeptember 3-án lesz. Mindig igyekszem értesülni a legfrissebb hírekről az egyetemi és a kari honlapokon. A gólyatáborban való részvétel is a terveim között szerepel, ahol lehetőségem nyílik majd megismerkedni leendő szaktársaimmal. Bár a ponthatárok meghirdetése megkönnyebbülést jelentett számomra, úgy érzem, még csak ezután kezdődik a legizgalmasabb rész.

Forrás: elte.hu
Kép forrása: tumblr.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]