Felvételizők, figyelem!

Összegyűjtöttük nektek a felvételivel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Fontos, hogy időben pótoljátok a hiányzó dokumentumokat (érettségi bizonyítvány, felsőfokú oklevél, stb.), ennek határideje július 9.! A hiánypótlást elektronikusan vagy postai úton is megtehetitek (az Oktatási Hivatal címére: 1380 Budapest, Pf. 119.)
Azoknak, akik duplázni szeretnének, nem kell feltölteni a középiskolai bizonyítványt.

Ha felsőfokú okleveletek alapján szeretnétek a pontjaitokat számíttatni, akkor az érettségi és a középiskolai bizonyítványt sem kell pótolnotok.

Július 9. a határideje az adatmódosításnak is, és a szakok sorrendjén is eddig tudtuk változtatni. Új képzést már sajnos nincs lehetőségetek megjelölni ebben az időszakban.

Egy bizonyos szakra akkor van lehetőségetek bekerülni, hogyha az adott képzésen kötelező tárgyból érettségiztetek. Ezek listáját itt találjátok

Emelt szintű érettségiért viszont csak akkor kaptok többletpontot, hogyha legalább 45%-os eredményt értetek el, a tárgy pedig a jelölt szakon kötelező, vagy kötelezően választható.

Némely szakokon alkalmassági vizsgát is kell tennie a jelentkezőknek. Abban az esetben, hogyha valaki ezen megbukik, akkor sajnos már biztosan nem kerülhet be a jelölt szakra sem.

Sikeres alkalmassági vizsga esetén az erről szóló igazolást is kilencedikéig fel kell tölteni!

Akik nem érik el a minimum ponthatárt, sajnos búcsút mondhatnak az idei felvételinek. Az alap- és osztatlan szakokon 2015-ben 280 pont a minimumponthatár, ezt az emelt szintű érettségi, nyelvvizsga stb. többletpontjai nélkül kell elérni.

Felsőoktatási szakképzésnél 240, mesterszakon 50 a központi ponthatár.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a jogviszonyotok csak akkor lesz hivatalos, ha megjelentek a beiratkozáson, és aláírjátok az ehhez szükséges dokumentumokat. Például a hallgatói nyilatkozatot is, mely szerint a képzési idő másfélszeresén belül diplomát kell szereznetek, és a végzés utáni húsz évben legalább a támogatási idővel megegyező ideig Magyarországon maradtok.

Hogyha esetleg idén sajnos még sem jött össze a felvételi, akkor se keseredjetek el, hiszen ott van még a pótfelvételi!

Forrás: http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]