„Egy oldal, ami segít eldönteni, merre is indulj a nagyvilágban”

Elvesztél a szakok labirintusában, nem tudod, merre indulj? Segít a Szakválasztó!

A szakvalaszto.hu tulajdonképpen egy tudásbázis, egy alapvetően középiskolásokkal foglalkozó hallgatói startup. Az oldal létrejöttének célja a felvételizők segítése, minél alaposabb és világosabb tájékoztatása.

A Szakválasztó operatív igazgatója, Vitéz Miklós, 22 éves mérnök-informatikus hallgató. Tapasztalata szerint a fiatalok nem tudják ebben a korban eldönteni, hogy mihez szeretnének igazán kezdeni az életükkel. Ennek fő oka, hogy nem jutnak elegendő információhoz, és nem kapnak megfelelő tájékoztatást a lehetőségeikről.

Vitéz Miklós elmondása szerint éppen ezért volt szükség a Szakválasztóra, egy olyan platformra, „ami fiataloktól szól a fiataloknak”, mert „azzal a fejjel kell gondolkodni, amivel az elérni kívánt korosztály gondolkodik. Ha valaki megmondja neki, hogy nézd, ez van, ebből lehet választani, akkor nyilván egyszerűbb lesz a döntés.”

A projekt résztvevői mind pályakezdők: „Mikor elkezdtük ezt az egészet, akkor tudtuk, hogy az egész csapat egyetemistákból fog állni.”

Az interaktív, személyes hangvételű oldalon könnyű a tájékozódás, egy viszonylag egyszerű menüben intézmények és szakterületek szerint is kereshetünk.  A „kisokos” menüpontban pedig tulajdonképpen minden egyéb információ megtalálható a pontszámítástól a mesterképzésen át a vizsgaidőszakig. Sőt, még személyiségtesztet is lehet végezni.

Az olvasók visszajelzéseire is nagy hangsúlyt fektetnek, értékelni is lehet a szövegeket.

A honlapon különböző megosztási lehetőségek közül válogathatunk (Google+, Twitter is) de népszerű a facebookos csatornájuk is.

Az oldal jelenleg megújulás előtt áll. Más dizájnt szeretnének, és terveznek olyan funkciókat is, amelyek segítségével a diák specifikus értesítéseket kaphat. Bejelöli, hogy őt mi érdekli, és vonatkozó információkat kaphat. „A weblap új koncepciója az alapképzések, a duális képzések, valamint a szakkollégiumok kapcsolódásán alapszik majd, és ezek logikusabban, jobban elkülönítve lesznek láthatók a jövőben.

Lesz még egy fontos bővítés: a felsőoktatásban lévő hallgatóknak szóló szakértékelő, amely egy nyilvános felület, melyen öt megadott szempont szerint lehet szövegesen véleményt nyilvánítani.

És hogy mik a távolabbi tervek? „Szeretnénk a pályaválasztásnak egy egészen más perspektíváját bemutatni egy roadshow keretein belül, ahová meghívunk egyetemeket és cégeket is.”

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]