“Nem a megszüntetés a cél” – mondja az államtitkár a kommunikációszakokról

Megmenekülnek a kommunikáció szakok, a nemzetközi és társadalomtudományi alapszakokról pedig hajlandó tárgyalni a kormány – mondta Palkovics László a Nol.hu-nak.

Palkovics László, felsőoktatási államtitkár a Népszabadság Online-nak adott interjújában elmondta, hogy nem az a valódi kérdés, hogy jobbak-e az elhelyezkedési esélyeink egy diplomával, hanem az, hogy mit és milyen szinten dolgozik a diplomás, valóban hasznosítja-e a megszerzett tudását. Mivel a diplomát az állam finanszírozza, ezért az a lényeges, hogy a befektetett tőke mikor térülhet meg jobban.

Az államtitkár a nyelvvizsga kérdéséről is beszélt. Nem akarnak enyhíteni a nyelvvizsga szabályozáson, mivel már a felsőoktatásba belépő hallgatók több, mint fele rendelkezik legalább egy középfokú nyelvvizsgával. „A környező országokban sehol nem tanulnak a gyerekek olyan magas óraszámban idegen nyelvet, mint itthon az általános és középiskolákban. Másrészt úgy gondolom, hogy maguknak a diákoknak is nagyobb felelősséget kell vállalniuk a saját jövőjük és a saját tanulmányaik érdekében”– mondta.

A kommunikációs szakkal kapcsolatban elmondta, hogy nem a megszüntetés a cél, hanem annak vizsgálata, hogy valóban ennyi helyen és ilyen számban kell-e kommunikációs képzést folytatni, illetve, hogy a képzés tartalma megfelelő minőségű-e. Ennek érdekében a médiaszakok strukturális átalakítására fog sor kerülni. Ezen szakok esetében csak a hallgatók 15 százaléka megy tovább mesterképzésre, de vajon az alapképzés elegendő ahhoz, hogy megszerezzék azt a magas szintű tudást, amit a szakma igényel, vagy többen menjenek mesterképzésre? – tette fel a kérdést.

A társadalmi tanulmányok alapszak esetében még nem tisztázódott a megszüntetés kérdése, de a kormány nyitott a tárgyalásokra. Az államtitkár arra a kérdésre, hogy előfordulhat-e egyesek szakok áthelyezése másik egyetemre, vagy akár egész karok áthelyezése, azt a választ adta, hogy a hallgatók tudni fogják, hova jelentkeznek, viszont szeretnék megszüntetni a diákok számára átláthatatlan struktúrát és a felesleges párhuzamosságokat.

A rövidesen bevezetésre kerülő konzisztóriumokkal kapcsolatban elmondta, hogy ilyen szervezet már több országban is létezik, például Németországban is.

Kép: autopro.hu

Forrás: nol.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]