Mi volt az év eseménye idén?

Párizsi terrortámadások, menekültek, valamint nagy változások (és felzúdulások) a felsőoktatás kapcsán. Az Egyetemen pedig a gólyatáborokkal kapcsolatos újítások, az Egyetemi Könyvtár egyre szebb terei és persze az aktuális közéleti kérdésekhez kapcsolódó viták kaptak nagy szerepet.

2015. január 5-én a felújítás után újra megnyílt az Egyetemi Könyvtár – és bár például a tavaszi félévben elkészített szakdolgozatok készítésekor néhány folyóirat és könyv még nem volt elérhető, az online könyvkérés azóta is meggyorsítja a könyvtárazós napjainkat.

Párizs két borzalmat is elszenvedett az idén. Az első január hetedikén volt: a Charlie Hebdo szatirikus lap szerkesztőségét érte terrortámadás, amelynek következtében vita alakult ki, többek közt a szólásszabadság esetleges határairól is – ezekről beszámolóinkat itt és itt olvashatjátok, a terrorizmus okairól szóló vitaestről pedig itt írtunk.

Februárban lett ingyenes a Microsoft Office a felsőoktatásban tanulók számára is, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) pedig február végi közgyűlésén elfogadta az Etikai Chartát és a választásokat egységesen szabályozó alapelveket tartalmazó Választási Kódexet, Gulyás Tiborral, a HÖOK elnökével készült interjúnkat pedig itt olvashatjátok el újra.

Tavasszal az ELTE HÖK új Alapszabályt hozott létre, melynek elkészítése során (a felsőoktatási törvény mellett) a hallgatók véleményét is figyelembe vették – sok szempontból nyitottabb lett az érdekképviselet. Az ELTE HÖK májusi közgyűlésén elfogadta az Etikai Chartát és a Választási Kódexet, amely többek között szabályozza, kik vehetnek részt az érdekképviseleti munkában.

Márciusban is írtunk arról, hogy egyre kevesebben tanulnak a felsőoktatásban Magyarországon; és még mindig az ELTE-re jelentkeztek a legtöbben – annak ellenére, hogy a műszaki képzési terület volt a legnépszerűbb az előző általános felvételi eljáráson.

Áprilisban írtunk a Lapról Hangra projektről, amellyel vak és gyengénlátó embereknek tudtok segíteni például ismeretterjesztő cikkek felolvasásával. Ez a hónap és a következő ugyanakkor nem elsősorban a megszüntetésre ítélt szakokról szólt, hanem sokkal inkább az egyetemi autonómia kérdéséről. Az áprilisi, 6 pontos lágymányosi hallgatói fórumról itt, a PPK-n tartott fórumról itt, az EMMI elől indult tüntetésről pedig itt számoltunk be. Az egyetemi autonómiáról és a konzisztóriumi rendszerről rendezett vitát az ELTE HÖK április végén. Májusban pedig a Corvinus átalakítása kezdődött meg, de erről több csak szeptemberben derült ki.

Néhány héten belül két karon, a Bölcsészettudományin és a Társadalomtudományin is új dékánt választottak: előbbié Borhy László, utóbbié Juhász Gábor lett.

Júniusban ünnepelte az ELTE azt, hogy 325 évvel azelőtt költözött az Egyetem Nagyszombatról Budára – a Budai Királyi Egyetem új székhelyét 1780. június 25-én avatták fel.

A gólyatáborok szükségességéről szóló vita után érkezett a hír: az ÁJK-n és a TÓK-on orientációs napok lesznek gólyatábor helyett, emellett pedig “az egyetem vezetése a hallgatói önkormányzattal együttműködve részletesen megvizsgálta az elmúlt évek szervezési gyakorlatát, és egy hosszútávú erőszak-megelőzési, áldozatsegítési koncepciót dolgozott ki” – erről bővebben itt olvashattok.

Júliusban, a hallgatók nyári szünetének elején elfogadták az új felsőoktatási törvényt – a kulcsszók: konzisztórium, 18 kredit félévenként, kompetenciateszt. E hónapban tartotta Alakuló Küldöttgyűlését az ELTE HÖK, az ekkor megválasztott elnökkel, Kiss Edinával készült interjúnkat itt olvashatjátok.

Az ELTE tanévnyitójáról itt számoltunk be, az Egyetemi Könyvtár gyönyörűen felújított tereiről itt olvashattok és láthattok képeket. És hogy könnyebb legyen az évkezdés, összeszedtük, hogy milyen alkalmazások könnyítik meg az egyetemi életet.

Őszre megújult a szociális támogatás rendszere az ELTE-n azért, hogy igazságosabb, egységes legyen, és az őszi pályázás már minden karon a Neptunon keresztül folyt – közel 4 000 pályázó részesült szoctámban az ELTE-n ebben a félévben.

Szeptemberben több beszélgetés is volt az ELTE-n a menekültek kapcsán, ezekről is tudósítottunk. Megírtuk, hogy az Egyetem Migrációs Intézet felállításával, tolmácsképzés indításával és krízistanácsadással segíti az államot, és felajánlja támogatását a krízishelyzet kezeléséhez és megértéséhez is. Gulyás Tibort, a HÖOK elnökét pedig arról kérdeztük, hogy a szervezet hogyan segít a menekülteken.

Szeptemberben tartották a Bölcsészek a siker szolgálatában című rendezvényt az ELTE-n, ahol jelentős sikereket elérő, ismert bölcsészek bebizonyították, hogy nem gyorséttermi felhasználásra való a diplomájuk.

Októberben nyílt meg Pekingben az ELTE Központ, melyen az ELTE Bartók Béla Énekkara és az Egyetemi Koncertzenekar is több, mint 80 fővel képviseltette magát.

Az ELTE gyakorlógimnáziumai idén is előkelő helyezést értek el a HVG rangsorán: az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium második, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium, illetve az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola Hat Évfolyamos Gimnázium ötödik, illetve hatodik lett.

Idén is bebizonyosodott, hogy a mesterszakot végzettek jobban keresnek, mint azok, akiknek csak alapszakos diplomájuk van – de a diplomás nők minden fő képzési területen alacsonyabb bért kapnak, mint a férfiak.

Novemberben számoltunk be a kollégiumok felsőoktatásban elfoglalt helyéről; valamint az osztatlan tanári képzés számos kérdését válaszolta meg a novemberi Tanáris Hallgatói Fórum, ezeket a fontos információkat itt találjátok. E hónapban történt a második párizsi terrortámadás: az Institut Français előtti megemlékezésén készült képgalériánkat itt tekinthetitek meg.

A doktori képzést is jelentősen átalakították idén: a hamarosan életbe lépő újdonságokat itt olvashatjátok.

Részben a gólyatábori erőszak, részben pedig a naponta tapasztalható, nőket érő verbális, testi és szexuális erőszakra hívja fel a figyelmet a NANE felkérésére készült Kérsz teát? című előadás. Mint az a bemutatót követő kerekasztal-beszélgetésen elhangzott, a tervek szerint az ELTE minden karán lesz az előadás.

Decemberben sem pihentünk: az (adománygyűjtő) Mikulás-buliról az ELTEvízió tudósított, a videót itt nézhetitek meg. Ott voltunk az ELTE Fogyatékosügyi Központjának átadóján, és összeszedtük a leghasznosabb tippeket a vizsgaidőszak átvészeléséhez.

A jelenlegi felvételi időszak újdonságairól itt olvashattok, a pontszámításról itt is írtunk.

Az új évben is kövessetek bennünket, hogy ne maradjatok le semmilyen hasznos tudnivalóról, valamint a tanulmányaitokat és az Egyetemet érintő hírekről!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]