Elfogadták az új felsőoktatási törvényt!

Az új törvény új átsorolási szabályokat jelent, megjelenik a kötelező kompetenciamérés. Jön az alkalmazott tudományok egyeteme és a konzisztórium is.

Az új átsorolási szabályok szerint azokat az állami (rész)ösztöndíjas hallgatókat, akik nem szereznek minimum 18 kreditet egy félév alatt, átsorolják önköltséges képzésre.

Szintén újdonság, hogy a szakotokon előírt krediteken túl, annak tíz százalékáig nem magyar nyelven oktatott tárgyakat is felvehettek.

A már sokat emlegetett kompetencia teszt is kötelező lesz, így a hallgatóknak az egyetemre bekerüléskor és a kikerüléskor egyaránt kompetencia tesztet kell kitöltenie.

A módosítás alapján a felsőoktatás alapintézményei az egyetemek és a főiskolák, amelyek mellé most egy új intézményi forma is születik: az alkalmazott tudományok egyeteme.

Közösségi képzőközpontokat várhatóan 6-8 városban hozhatnak létre, így például Salgótarjánban, Ózdon vagy Kisvárdán is. Ezekben a központokban már akkreditált intézmények folytathatnak kihelyezett képzést, ha a helyi közösség ezt igényli.

A törvény a konzisztóriumokra is kitér. Rögzíti, hogy öt tagja van, amelyből három tagot a miniszter delegál. A tagok személyére a miniszternek javaslatot tesznek a felsőoktatási intézmény gazdasági-társadalmi környezetének meghatározó szervezetei és az érintett felsőoktatási intézmény, valamint annak hallgatói önkormányzata.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola nevet vált, Budapesti Metropolitan Főiskola lesz.

A hallgatók jogairól és kötelességeiről szóló részbe bekerült, hogy a hallgatók kötelesek betartani az egyetemetek, főiskolátok szabályait, tisztelnetek kell az intézmény hagyományait, valamint az emberi méltóságot.

Forrás: eduline.hu
Kép: hirhatar.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]