Német nyelvterületen tanulnál tovább? Most adunk pár tippet!

Érettségi előtt állsz, vagy épp lediplomáztál és szívesen folytatnád tanulmányaidat külföldön? Pár hasznos információval szolgálunk a német és osztrák felsőoktatással kapcsolatban.

Nem kell messzire menni, azért ha külföldön szeretnél diplomát szerezni, de nem akarsz, vagy nincs módod több milliót kipengetni az egyetemi tanulmányaid során. Mind Németországban, mind Ausztriában tandíjmentes a felsőoktatás. Ausztriában mindössze a 17,5 eurós regisztrációs díjat, Németországban pedig félévente 150-250 eurós hozzájárulást kell fizetni minden félév elején (ez az összeg viszont tartalmazza a könyvtárhasználatot, és sportlétesítmények használati jogát, néhol pedig a tömegközlekedési bérletet is).

Ausztriában az alapképzés esetén 8, mesterképzés esetén pedig 6 ingyen félévet vehetnek igénybe a hallgatók. A túlfutók 363,36 eurót fizetnek további megkezdett szemesztereikért.

A kerítés azonban ott sem kolbászból van. A német kollégiumok havi szinten 200-400 eurós kiadást jelentenek, az albérletek árai is hasonló szinten, 300-500 euró körül mozognak. Megélhetés pedig- nyilván egyéni igényektől is függően- körülbelül 200-300 euró havonta.

Bécsben egy hónapban 600-800 eurós költséggel kell számolni, a 200-300 eurós kolidíjat is beleszámítva.

A felvételi jelentkezés kicsit eltér a hazaitól. Németországban nincs egységes határidő, az egyetem honlapján lehet tájékozódni, általában áprilistól júniusig tartanak a felvételik. Mindenképpen egy erős, C1-es vagy C2-es nyelvtudás az egyetemi tanulmányok megkezdésének a feltétele. Nyelvvizsgák közül a TestDaF-ot (Test Deutsch als Fremdsprache) vagy a Grosses Deutsches Sprachdiplom-ot (GDS) fogadják el.

Ausztriában már nem veszik ilyen szigorúan a nyelvvizsga meglétét, az érettségi, vagy a nyelvvizsga bizonyítvány bemutatása is elegendő a felvételhez. A legtöbb egyetemen van szóbeli elbeszélgetés, és az emelt szintű érettségi is elvárás.

És hogy mit nyerhetsz vele? Mindenképpen óriási élmény, hogy egy idegen kultúrában, önállóan, a saját lábadon kell szerencsét próbálni, ahol rengeteg tapasztalatot és új barátot szerezhetsz. Emellett a német és osztrák egyetemek rangos listákon is nagyon jól szerepelnek, így értékes tudásra is szert tehetsz külföldi tanulmányaid során.

(Forrás: eduline.hu)

(Kép: 7.kerulet.ittlakunk.hu)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]