A felsőoktatási kutatások kiemelt támogatást kapnak

A hároméves kortól kötelező óvodáztatás és a felsőoktatásban megjelenő kutatás-fejlesztés volt a tárgya a képviselők interpellációjának február 16-án az Országgyűlésben.

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) kiemelte, a jegyző döntheti el, kinek kötelező az óvodába járás, és aki nem kap felmentést, attól a családi pótlékot is elvehetik. A képviselő asszony szerint a kormány egyre kevesebbet költ a családi pótlékra, és az óvodai támogatás megszüntetésével hatszázmillió forintot spórolnak meg. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában elmondta, az ország jelenlegi teherbíró képességéhez képest a parlamenti többség mindent megtett, hogy a költségvetésben rendelkezésre álljanak az oktatáshoz, az egészségügyhöz és a szociális ellátásokhoz szükséges források.

Hoffman Rózsa (KDNP) kijelentette, az a kabinet célja, hogy az évtized végére a kutatási-fejlesztési területekre fordított összeg elérje a GDP 1,8 százalékát. Azon kérdésére, hogy a kormány által tárgyalt felsőoktatási stratégia, hogyan járul hozzá a tudás- és tudományalapú gazdasági növekedés előmozdításához, Rétvári Bence válaszolt.

Rétvári Bence válaszában kifejtette, a legnagyobb kutatási kapacitás a felsőoktatásban jelenik meg, ezért a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy több célzott támogatás szolgálja a felsőoktatási kutatások bővítését. Az állami finanszírozás középpontjában a tudományegyetemek felfedező kutatási tevékenységének finanszírozása áll, mert az államnak elsősorban ezekbe a hosszú távú fejlesztésekbe éri meg invesztálni.

Kép: mta.hu

Forrás: www.edupress.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]