Közösségi fotóarchívumot készít az ELTE

Az ELTE és a Fortepan fotógyűjtemény együttműködésének keretein belül szeretnék bővíteni a gyűjteményben található, ELTE-s vonatkozású, 1900 és 1990 közötti fényképek számát. Várják azok jelentkezését, akik erre a célra használható anyaggal rendelkeznek, amit szívesen megosztanának másokkal is.

A 2010 ősze óta elérhető Fortepan fotógyűjteményben a látogatók ma több mint negyvenezer fénykép között böngészhetnek. A magánkezdeményezésre létrejött oldal célja, hogy felhívja a figyelmet a jórészt ismeretlen amatőr fotósok hagyatékaira, így kirajzolva egy, a hivatalos fotókból nem ismert Magyarország-képet. Most a Fortepan az ELTE-vel együttműködve szeretné gyűjteményét bővíteni: várják az egyetemi előadásokat, szemináriumokat, diplomaosztókat, kisebb és nagyobb eseményeket, a kulturális, tudományos- és sportélet érdekes mozzanatait, Egyetemünk és az ELTE-sek mindennapjait megörökítő fotókat.

A beérkezett papírképeket, diákat, albumokat és magángyűjteményeket az Egyetemi Könyvtárral együttműködve digitalizálják, valamint közzéteszik az Egyetemi Intézményi Digitális Tudástárban (EDIT) is. Az ELTE-n összegyűlt fotók közül a legérdekesebbek a Fortepan oldalát is gazdagítják, így az egyetemi közösség összefogásából létrejön Magyarország első, bárki számára elérhető, egyetemi fotóarchívuma.

Ha van olyan anyagotok, amelyet szívesen megosztanátok az Egyetem közösségével és a szélesebb közvéleménnyel, jelezzétek a fortepan@rt.elte.hu e-mail címen! A fotókat folyamatosan várják, a digitalizálást követően tulajdonosaik természetesen visszakapják őket. A programot a Rektori Titkárság PR és Kommunikációs Csoportja koordinálja.

Forrás: elte.hu

Kép forrása: fortepan.hu/iMRe

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]