Forradalmasíthatja a szerves kémiát az ELTE-s felfedezés

„Bimolekuláris nukleofil szubsztitúció” – kimondani is nehéz, de valószínűleg megérteni sem könnyű. Ez az egyik legáltalánosabb reakciótípusa a szerves kémiának – és ennek fedezték fel az ELTE kémikusai egy új mechanizmusát.

Czakó Gábor és Szabó István tanulmánya az egyik legnevesebb nemzetközi folyóiratban, a Nature Communicationsben jelent meg.

Az említett reakciótípus gyakori tankönyvi példa, az egyetemen ennek alapján tanulják meg a kémikusok, hogy hogyan mennek végbe a kémiai reakciók lépésről lépésre. A kémikusok most azt bizonyították, hogy a már száz éve ismerthez képest egy eddig nem ismert másik reakcióút is lehetséges. Ez pedig nagy felismerés, ugyanis a reakciómechanizmus részletes ismerete elengedhetetlen az alapvető kémiai folyamatok értelmezésében.

A szubsztitúció, amiről szó van, az a folyamat, amikor két molekula találkozásakor atomok cserélődnek ki közöttük, és így keletkeznek a termékek. Az SN2 bonyolultabb biológiai folyamatok fontos lépése, tele van vele a vegyipar, gyógyszeripar is.

Ezek a reakciók a fizikai kémia területére tartoznak, amit az elmúlt időszakban forradalmasított a számítástechnika, így már például mozifilmszerűen meg lehet nézni az egyes reakciókat. Czakóék is ezt használták: nagyteljesítményű számítógépekkel modellezték a reakciókat,  az eddig ismeretlen mechanizmust is így, maguk számára is váratlanul fedezték fel.

Bár ők elméleti kémikusok, felfedezésük idővel az alkalmazott kutatásokban is fontos lehet. Szabó István szerint a hasonló új ismeretek az energiahatékonyság eléréséhez is hozzájárulhatnak, egyszer az ő felfedezésük is segíthet a vegyiparban úgy irányítani a folyamatokat, hogy ne keletkezzen annyi felesleges melléktermék.

A kutatók a megfigyelt új reakcióutat egyelőre a fluoridion és a metil-klorid reakciójánál mutatták ki, de már más kémiai rendszerek esetén is vizsgálják. Már ebben is vannak kezdeti sikereik, Czakó Gábor pedig azt várja, hogy a Nature Communicationsben publikált eredményeik nemzetközi figyelmet keltenek majd: „a felfedezésnek nagy visszhangja lehet és útmutatást adhat másoknak is” – mondta el az Indexnek.

Forrás, kép forrása: index.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]