Minőségi diploma és versenyképes kutatás – fejlesztés a cél

A legfontosabb cél, hogy olyan diplomát tudjunk adni a hallgatók kezébe, amellyel érvényesülni tudnak a munkaerőpiacon – mondta el Palkovics László december 8-án a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Palkovics László a piacképes diploma mellett, a versenyképes kutatás-fejlesztést és a minőséget emeli ki, mint fontos tényezőt a felsőoktatásban. Ezért fontos mind az oktatói, mind a hallgatói minőség, és ezek biztosítása.

Ezekről a témákról is konstruktív párbeszéd folyt a múlt heti Felsőoktatási Kerekasztal résztvevői között. Ennek során a felsőoktatásban érdekelt szereplők mind részt vettek a stratégiát érintő egyeztetéseken, és elmondhatták véleményüket. Az egyeztetéssel azt a hiányosságot próbálták javítani, miszerint nincs igazi kapcsolata a felsőoktatásnak a környezetével és a való világgal. Emellett az elmúlt hónapokban folyamatosan egyeztettek különböző vállalatokkal is.

Arra a kérdésre, mi biztosítja, hogy ne egyértelműen a vállalatok határozzák meg a felsőoktatási piacot és a képzetteket, az államtitkár azt válaszolta: az egyetem autonóm. A vállalatok véleménye sokkal hangsúlyosabbá és határozottabbá válik, mint eddig. Kiemelte: a kerekasztal a múlt héten elfogadta a konzisztórium létrehozását, amely olyan szakembereket tartalmaz, akik az adott egyetemi területtel viszonyban vannak, viszont hosszú távú ügyeket tudnak kezelni.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is a Kossuth Rádió vendége volt. Megerősítette, hogy a Kamara egyetért a Felsőoktatási Stratégiában megfogalmazottakkal, az a kérdés, hogyan tudják a terveket átültetni a gyakorlatba. Hozzátette, már vannak olyan egyetemek, ahol megjelentek a nagyvállalatok. „Ezek a képzések pedig jól működnek, mert a hallgatók biztosak lehetnek abban, hogy találnak állást, jó pénzért tudnak elhelyezkedni és karrierlehetőségük is van” – emelte ki Parragh László.

Forrás: www.edupress.hu

Kép: nol.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]