Új korszak az európai felsőoktatásban – Tudósítás a CHARM-EU összefogásról szóló sajtókonferenciáról

2019. augusztus 29-én az Eötvös Loránd Tudományegyetemet érte az a megtiszteltetés, hogy vendégül láthatta az Európai Bizottság által támogatott CHARM-EU összefogás tagegyetemeinek vezetőit egy állófogadással egybekötött sajtótájékoztató keretein belül.

Az Európai Bizottság által kiírt European Universities névre hallgató pályázat célja, hogy új egyetemi szövetségek által létrehozott, színvonalas nemzetközi felsőoktatási intézményeket hozzanak létre. Az 54 jelentkezőből 17 európai egyetem nyert támogatást, köztük a CHARM-EU (challenge-driven, accessible, research-based, mobile European Univerity) összefogással, melyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Utrechti Egyetem, a Montpellier Egyetem, a Trinity College Dublin, illetve a Barcelonai Egyetem vesznek részt.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitóbeszédében kifejtette: a program kiváló lehetőség Magyarország, a magyar felsőoktatás számára intenzíven társulni az európai kutatási és fejlesztési projektekhez. Ez a folyamat szükségszerű a magyar felsőoktatás versenyképességének növelése érdekében. Hozzátette, úgy látja, hogy az EU-hoz újonnan csatlakozott tagállamok számára fontos, hogy fokozzák a felsőoktatási és kutatóintézetek együttműködési kvalitását, amihez ez a kezdeményezés nagyszerű alkalmakat teremt.

Fotó: Rusznák Gábor

Fotó: Rusznák Gábor

Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora kiemelte, hogy ezzel a szövetséggel új ajtók nyílnak meg az európai felsőoktatásban, mivel ilyen színes és széleskörű lehetőségekkel teli együttműködésre még nem volt példa a korábbiakban. Továbbá kifejtette, hatalmas megtiszteltetés ilyen nívós egyetemekkel együtt a felsőoktatás jövőjén munkálkodni.

Fotó: Rusznák Gábor

Fotó: Rusznák Gábor

Joan Elias García, a Barcelonai Egyetem rektora felszólalásában kitért arra, hogy a CHARM-EU összefogás „Az emberiség összehangolása a bolygóval” projektje elősegítheti a közös európai értékek fejlesztését, melynek következtében létrejöhet egy rugalmas, átjárható, hallgatóbarát egyetemi modell a résztvevő felsőoktatási intézmények között. Ez a kezdeményezés pedig mintája lehet annak, miképp működhet egy ilyen jellegű együttműködés.

Henk Kummeling, az Utrechti Egyetem rektora elmondta, mennyire fontos pontja az együttműködésnek az oktatás kihívásainak kezelése. Ebben segítség lehet a közös tudásvágy, ami által a résztvevő felsőoktatási intézmények a határokat lebontva tanulhatnak egymástól a tapasztalataik megosztásával.

Patrick Prendergast, a Dublini Trinity College elnöke, miután megköszönte a magyar kormány projekttel kapcsolatos támogatásait, egyetértését fejtette ki Palkovics László gondolatait illetően, miszerint meg kell erősíteni az európai kutatási munkálatokat. Ezáltal a hallgatói mobilitás ennél is jobbá, szervezettebbé válhat, ezzel pedig még több résztvevőt vonzhat.

Patrick Caron, a Montpellier Egyetem nemzetközi rektorhelyettese elmondta, ez az együtműködés lehetőséget teremt arra, hogy az intézmények hallgatói és professzorai közösen gondolkodjanak, használják a kreativitásukat mindannyiunk és Európa jövőjének érdekében. Hiszen a cél a Földünk védelme, ellátása.

Fotó: Rusznák Gábor

Fotó: Rusznák Gábor

Az együttműködés keretein belül a 2021/2022-es akadémiai év alatt az új egyetemi modell elképzelésének tesztelése zajlik majd egy mesterképzés során nagyjából 100 hallgató bevonásával.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]