Új utakon a Pesti Bölcsész Újság!

Bemutatkozik a BTK kari lapja, a Pesti Bölcsész Újság, melynek élén új főszerkesztőt köszönthetünk. Zámbó Gergőt kérdeztük az újsággal kapcsolatos terveiről, céljairól.

Korábban többször is belelapoztam a PBÚ egy-egy számába, mivel – bár nem vagyok bölcsészhallgató – mindig volt bölcsész szobatársam, akinek köszönhetően hozzám is eljutott a lap. Így, amikor a kezembe vettem az idei év első számait, érdeklődve lapoztam végig, hogy lássam, milyen változások történtek.

Gergő elmondása szerint az volt az egyik legfontosabb szempont, hogy egy olyan új arculatot dolgozzanak ki, amely a lehető legjobban megfogja a diákokat. „Ennek érdekében megpróbáltunk egy letisztult, harsány, visszafogott, kimért külalakot kialakítani, ami a lehető legjobb összhangban van a bölcsészkar szellemiségével. A baglyot mindenképpen meg akartuk tartani, de valami vérfrissítéssel akartuk ezt a közönség elé tárni. A mostani számokban látható illusztrációkat egy kedves grafikus ismerősöm készítette.”

Nem csak a külső megjelenésen változtattak, hanem a belső tartalmon is. Egy teljesen új rovatfelosztást álmodtak meg és most ennek a megvalósítása van folyamatban. „Az első két szám ebből a szempontból még kötetlen volt, mondhatni szárnyeregetés, kísérletezés. Az új felosztást a harmadik lapban szeretnénk véglegesíteni.”

Gergő szerint most az egyik legnagyobb problémájuk, hogy a kar nagysága miatt nagyon keveset tudnak a többi szakról és az ott folyó eseményekről, kutatásokról, hétköznapokról. Ezen is szeretnének változtatni. „Az egyik fő célunk az, hogy a különböző szakokat közelebb hozzuk egymáshoz és felnyissuk a diákok szemét, hogy mennyi minden folyik itt körülöttük. Minden számban egy külön részt szentelünk a bölcsészkar egyik szakának, ahol bemutatjuk, hogy mivel foglalkoznak napi szinten és megírjuk, hogy mi az, amit ők a legfontosabb üzenetnek tartanak a többi hallgató számára. Ehhez mindig az adott szak IK elnökét kérjük fel társszerkesztőnek.”

Mindemellett szeretnének kicsit több hangsúlyt helyezni az olyan hivatásos újságírásra, amely létező problémákat vet fel, próbál beszélgetést kezdeményezni.

Bár a Pesti Bölcsésznél van elég állandó újságíró, mégis várják azokat a hallgatókat, akik beszámolnának egy eseményről, amiről úgy érzik, tudnia kell a diákságnak, vagy csak szeretnék kipróbálni magukat. Az újság levélcímére bármikor írhatnak, mindenkinek igyekeznek személyre szólóan válaszolni, mert vallják, hogy akkor tudnak fejlődni, ha kapnak visszajelzést. „Volt olyan leányzó, aki beküldött egy halom verset, elolvastam őket, megírtam neki, hogy min változtasson és készségesen megköszönte. Azt írta, hogy amint úgy érzi elegendőt fejlődött, újrapróbálkozik. A cikkeket is mindig kijavítottam és javaslatokat tettem arra, hol, hogyan lehetne jobb, még akkor is, ha nincs lehetőség arra, hogy bekerüljön az újságba” – mesélte a főszerkesztő. 

Az újság fekete-fehér jellege egyelőre marad, mert az alkotók arra kíváncsiak, mit tudnak elérni a jelenlegi formátummal. Ha így elérték a maximumot, jöhetnek a formai változások. Gergő ebben a formában nem a megkötést, hanem inkább a lehetőséget látja: „Aláírom, hogy a színekkel sokkal több a lehetőség, de én azt, hogy az újság jelenleg fekete-fehér, egy egészséges korlátnak érzem, ami inspirál arra, hogy ebből a maximumot hozzuk ki. Gondolok itt arra, hogy a képeknél így nem a szín, hanem a forma, a beállítás fog szerepet nyerni, a képeket alapjáraton úgy válogatjuk, hogy azok a fekete-fehér árnyalataival játszanak, illetve az illusztrációk is teljes értékűek annak ellenére, hogy nem színesek.Azonban, ha a későbbiekben szükségesnek érzik, változtatnak majd ezen a formán.

Ha kezetekbe veszitek a PBÚ-t, egy olyan újságot lapozhattok, ami nem csak a bölcsész hallgatók számára nyújt érdekes olvasmányt, hanem bárkinek, aki nyitott a kortárs művészetek iránt, szívesen olvassa hallgatótársai esszéit vagy verseit, esetleg képzelt kritikát egy filmről, ami még el sem készült, vagy beszámolót egy új színházi darabról. Egy olyan kari lapnak, amely az egyetem legnagyobb karának hallgatóit célozza meg, nagyon nehéz dolga van. Nem könnyű úgy írni és olyan témákról írni, ami a diákokat szakuktól függetlenül érdekli, de úgy érzem, a PBÚ jó úton halad.

A Pesti Bölcsész Újság kéthetente jelenik meg a szorgalmi időszakban kétezer példányban, a következő szám november közepén várható. A lapot a bölcsészkar összes épületének bejáratánál és közösségi terében (aulák, várakozók, könyvtár előtermek) találjátok. Olvassátok Ti is!

Képek: Zámbó Gergő

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]