Nem a bolognai rendszer rossz, hanem a hazai megvalósítása?

Palkovics László felsőoktatásért felelős államtitkár szerint nem a bolognai rendszer rossz, hanem annak magyarországi megvalósítása – mondta a Professzorok Batthyány Köre által rendezett október 18-ai budapesti konferencián.

Palkovics László szerint ezért elkerülhetetlenek a változások, így szerinte szükség van a vizsgaszabályzat szigorítására, a hallgatói önkormányzatok hatáskörének felülvizsgálatára és arra, hogy az egyetemek saját hatáskörben felvételiztethessenek.

Az államtitkár azt mondta: a felsőoktatásba bejutott hallgatók körében végzett kompetenciatesztek eredményei lesújtóak, emelni kell a hallgatókkal szemben támasztott követelményeket. Felvetődött a konferencián, hogy a hallgatók egy része gyenge tudással érkezik a közoktatásból, erre jelenthet megoldást az egyetemi felvételi visszaállítása.

Az oktatók teljesítményét is mérni kell, ez ma még hiányzik, továbbá a szakstruktúra is átalakításra szorul.

A felsőoktatás finanszírozásáról is szó volt. A rendelkezésre álló összeg kis részét teszik ki az egyetemek saját bevételei, ennek az államtitkár szerint növekednie kell.

A hallgatói önkormányzatok a közelmúltban történtek miatt szinte elkerülhetetlen téma volt. Palkovics László szerint át kell alakítani a rendszert. A hallgatói önkormányzatok elsődleges feladata a hallgatói érdekvédelem, de “nem kell mindenbe beleszólniuk”. Az nem megy, hogy a hallgatók döntenek, a felelősséget viszont az egyetem vállalja.

Palkovics László elmondta, hogy a napokban lesz a Felsőoktatási Kerekasztal következő ülése, ahol bemutatják a Fokozatváltás a felsőoktatásban elnevezésű új stratégiát.

Mindszenty Andrea egyetemi tanár a Professzorok Batthyány Körének álláspontját összegezve elmondta: a kancellária rendszer bevezetésével együtt arra is figyelni kell, hogy a rendelkezésre álló források valóban fedezzék a minőségi oktatáshoz szükséges infrastruktúrát, kiadásokat. Szerinte nem szabad elhanyagolni a kiemelt egyetemeket, mert akkor a legjobbak fognak elmenni.

Balázs Ervin akadémikus, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke hozzászólásában azt emelte ki, hogy a bolognai rendszer gyors bevezetése több anomáliához vezetett, a megszüntetésük már folyamatban van, így például visszaállították az egységes tanárképzést.

Forrás: edupress.hu

Kép: kormany.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]