ELTE-s helyszín a történelmi emlékhelyek között

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint a magyarországi történelmi emlékhelyek köre öt új helyszínnel, köztük az Eötvös József Collegiummal bővül.

A kormány döntése értelmében történelmi emlékhellyé válik a budapesti Eötvös József Collegium, melyet 1895-ben alapított Eötvös Loránd a párizsi École Normale Superieure mintájára. Az édesapjáról elnevezett intézményt magasan képzett középiskolai tanárok képzése céljából hozta létre. Gellért-hegyen található épületét Alpár Ignác tervezte, melyet 1910-ben adtak át. A Collegium kurátorai voltak többek között Eötvös Loránd és Teleki Pál, az igazgatói pozíciót pedig olyan neves tudósok töltötték be, mint Bartoniek Géza fizikus, Gombocz Zoltán nyelvész, vagy Keresztury Dezső  író-irodalomtörténész. Az intézmény ma az ELTE szakkollégiumaként működik.

Az Eötvös József Collegium mellett történelmi emlékhely lett a mezőtúri református kollégium és könyvtár, a szatmárcsekei Kölcsey-kúria egykori helye, a Ludovika Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia, mellyel a magyarországi történelmi emlékhelyek száma 47-re emelkedik.

Forrás: MTI

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]