Az egyetemeket veszélyezteti az internet

Míg Magyarországon a felsőoktatás hozzáférhetősége egyre szűkül, a világ körül egyre többen bevonódhatnak az egyetemi oktatásba, ha van számítógépük és egy kis szabadidejük. Az interneten zajló, ingyenes órák a hagyományos felsőoktatás komoly kihívójaként jelennek meg.

A 2011 szeptemberében a Stanfordról indult kísérlet, a MOOC (Massive Open Online Courses) lényege nagyon egyszerű: internethozzáférés segítségével bárki felvehet kurzusokat a részt vevő intézményben – legyen az akár a világ másik végén –, és ezért még fizetnie sem kell.

Manapság több százezren vesznek fel így egy-egy kurzust, és végzik is el akár mindössze heti 2-3 óra befektetésével. Az elvégzett kurzusokról általában igazolás kapható, amely persze egy diplomához képest értéktelen, ugyanakkor sok munkaadó nagyra értékeli a tanulni vágyás bizonyítását. A sokhelyütt csillagászati tandíjú hagyományos felsőoktatással szemben idő- és pénzmegtakarítással járó otthoni tanulás, ha még elterjedtebbé válik, hosszú távon az egyetemek számának drasztikus csökkenését is okozhatja.

Forrás: index.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]