Amit tudnod kell az Erasmusról

Ezzel a címmel valószínűleg egy végtelen hosszú listát is írhatnánk. Az igazán fontos tudnivalókra azonban személyesen is szert tehetsz az Erasmus7 keretében.

Az Erasmus7 előadássorozatot az EHÖK Külügyi Bizottsága szervezi, annak érdekében, hogy a pályázók minden fontos információról biztos forrásból értesülhessenek. A héten az ELTE valamennyi karán rendelkezésetekre állnak a kari és intézményi koordinátorok: az Erasmus7 során személyesen is megválaszolnak minden kérdést az általános, karra és szakra specifikus tájékoztatást követően. A rendezvénysorozaton már évek óta több százan vesznek részt, ami nem véletlen: ez a legkimerítőbb Erasmus tájékoztató az egyetemen.

„Az általánosan felmerülő kérdésekre adott válaszokat természetesen tartalmazza a tájékoztató, az egyedi problémákkal inkább levélben foglalkozunk.” –mondta Soproni Tamás, az EHÖK külügyi alelnöke. „A pályázási időszakban a kari külügyi bizottságok tagjai még a legnagyobb rohamban is legfeljebb egy-két napon beliül megválaszolnak minden kérdést, és segítenek a problémák megoldásában.”

Az Erasmus az Európai Bizottság egyik legsikeresebb és legismertebb programja, amellyel az Európai Felsőoktatási Térség területén tanuló hallgatók más országok társintézményekben való tanulmányait segíti elő. „A legutóbbi összesített adatok alapján a magyarországi egyetemek kiutazó hallgatói létszáma alapján körülbelül az európai ranglista középmezőnyéhez tartoznak, évente nagyjából ötezer magyar hallgató megy világot látni és szakmai tapasztalatot szerezni az ösztöndíj keretében.  Az ELTE-ről mintegy 500-600 hallgató mehet külföldre Erasmus-ösztöndíjjal, így a hallgatói mobilitás ezen területén Magyarország vezető egyeteme. A hallgatók legszívesebben a nagy nyugat-európai országokba utaznának, ezek közül is Németország az egyik legfontosabb célpont. 2008 óta a külföldi helyek és a kiutazók száma is folyamatosan növekedett, ezzel együtt a túljelentkezési arányok csökkentek.”

Noha mindenki tudja már, hogy megéri élni az Erasmus lehetőségével, problémát jelenthet anyagilag, hiszen az ösztöndíj hozzávetőlegesen a hallgató összes költségének „csupán” felét állja. Fontos, hogy például ösztöndíj a megelőző félévre így is járhat, emellett a kiutazástól kezdve a rászorulóknak havonta járó támogatásig többféleképp is segít az ELTE HÖK. A pontos részleteket a koordinátorok mind ismertetni fogják az Erasmus7-en.

Szóval ha szeretnél egy átfogó képet kapni a kínálkozó ösztöndíjakról, a külföldi tanulásról és tanulmányok beszámításáról, a pályázás menetéről illetve az elbírálás szempontjairól, ott a helyed az Erasmus7-en. Az eseményről hamarosan tudósításunkat is elolvashatjátok.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]