“Gondolkodom, tehát ott vagyok!”

Ezzel a szlogennel futott január 16-18. között az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás a Papp László Sportarénában.

Ez már a tizennegyedik alkalom, hogy az egyetemek és főiskolák kitelepülnek az Educatio Kiállításra, ahol a diákok közvetlenül ismerkedhetnek meg az intézmények által nyújtott képzésekkel. A rendezvény sikerességét egyértelműen jelzi, hogy az eddigi kettő helyett három napig várták a felsőoktatásba vágyó fiatalokat. Idén a már egyetemre járó hallgatóknak is érdemes volt elnézniük a kiállításra, hiszen az első nap a mesterképzésekről szólt.

A kiállítás kísérőrendezvényeként közoktatási és felsőoktatási konferenciát is szerveztek. „A változó felsőoktatás” című konferencián részt vett Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár is, aki a tanári hivatás fontosságáról beszélt. Kifejtette, hogy a diákoknak megfontolt döntést kell hozniuk a jelentkezés során, hiszen egy életre választanak maguknak szakmát. Az őt követő előadók változatos témákat fejtettek ki: szó esett a felsőoktatás átalakításának irányáról, a tudománypolitikai stratégiáról, majd különböző TÁMOP projektek eredményei kerültek bemutatásra.

A kiállításon a diákok első kézből szerezhettek információt az őket érdeklő egyetemekről és szakokról. Nyereményjátékok, kvízek, tájékoztató előadások is vártak a rendezvényre látogatókra. Az egyetemek időnként egészen meglepő módon igyekeztek felhívni magukra a figyelmet. A kedvencem a Kaposvári Egyetem Agrár- és Környezettudományi Karának standja volt, akik élő nyulat hoztak magukkal. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem a céllövészettel ismertette meg a vállalkozó szellemű diákokat, a Nyugat-magyarországi Egyetem kávéval kedveskedett a fiataloknak. A hazai egyetemek, főiskolák mellett nyelviskolák, tankönyvkiadók, alapítványok és külföldi egyetemek is képviseltették magukat.

Bár pontos számadatokkal nem rendelkezem, de láthatóan idén is nagy volt az érdeklődés a rendezvény iránt. A kiállításon egyetemünk hallgatói  is jelen voltak, akik lelkesen népszerűsítették az ELTE-t a középiskolások körében.

fotó: Kelemen Ádám

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]