Diáktüntetések Romániában

Úgy tűnik, nem csak Magyarországon jelent problémát a felsőoktatást érintő forráskivonás. Romániában is forrnak az indulatok: a múlt heti pedadógus tüntetés után november 13-án a diákok adtak hangot felháborodottságuknak.

Utcára hívja az egyetemi hallgatókat a romániai egyetemista szervezetek szövetsége (ANOSR). A diákok megelégelték, hogy a kormány folyamatosan csökkenti a felsőoktatásra szánt összeget, pedig Romániában törvény írja elő, hogy a GDP minimum 6%-át kötelező a felsőoktatás finanszírozására fordítani. Ehhez képest a valóságban ez az összeg alig haladja meg a 3%-ot. Az egyetemek a fejkvóták csökkenését az egyetemisták költségeinek növelésével próbálják kompenzálni, ami jogosan verte ki náluk a biztosítékot.

Beszédesek az ANOSR nemrég készített felmérésének eredményei.  A legtöbb egyetemen az szociális ösztöndíjak olyan alacsonyak, hogy nem fedezik sem a kollégium díját, sem az étkezést. Viszont a hallgatóknak szinte már mindenért fizetniük kell: beiratkozási díj, könyvtárhasználati díj, sőt, még az államvizsga letételéért is pénzt kérnek tőlük. Az oktatás színvonala érezhetően csökken, a taneszközök elavultakká váltak, de újak beszerzésére nincsen keret. A kollégiumi díjak magasak, hely ellenben kevés van, és az épületek állapota is folyamatosan romlik, felújításokrók persze álmodni sem lehet. A felmérés szerint a felsőoktatásba bekerülő hallgatók közel fele sosem fejezi be tanulmányait, sokan az első év után kibuknak, aminek egyik oka a tanulmányok költségessége. A diplomát szerzők sincsenek könnyű helyzetben: nehezen találnak munkát, és az egyetemi karrierközpontok nem nyújtanak segítséget a munkaerőpiacon való navigálásban.

A tiltakozással a felsőoktatás súlyos állapotára szeretnék felhívni a kormány figyelmét, hiszen lenne mire költeni azt a 6%-ot. Követelik, hogy állítsák vissza a 2008-as költségvetési szintet, emeljék az ösztöndíjakat, és egyáltalán legyen forrás, amiből újra növekedésnek indulhat az oktatás színvonala.

Az országos megmozduláson Bukarest és a nagyobb egyetemi városokkal együtt a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem hallgatói is részt vettek. A Kolozsvári Magyar Diákszövetkezet (KMDSZ) által meghirdetett tiltakozás délután 3-kor vette kezdetét.

forrás: MTI,  manna.ro, kmdsz.ro, facebook

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]