Leszámolás az indexekkel

Jövő héttől ismét fokozott készenlétben állnak a TO-k az indexeikért tömött sorokban érkező hallgatók előtt, ám ez lesz az utolsó alkalom…

Nem vagy egyedül, ha nyűgnek érezted a kis fekete könyvecskét. Utolsó héten szinte csak az aláírásokért jártunk órákra, az írásbeli vizsgák eredményének beíratása pedig néha majdnem ugyanannyi energiát emésztett fel, mint maga a vizsga… Talán jogosan irigykedhettünk azokra az egyetemistákra, akik még csak hírből sem ismerik a papír alapú indexet. A kizárólag elektronikus leckekönyv vezetésének lehetősége 2007 végén nyílt meg egy kormányrendelet alapján, mellyel az országban elsőként a Szegedi Tudományegyetem élt, amikor a hagyományos indexet 2008 februárjában végleg elhagyta. Ezzel nemcsak az ott tanulók kényelmét szolgálták, de az adminisztrációs terhek is a töredékükre csökkentek.

Az ELTE vezetősége úgy döntött, hogy a 2013/2014-es tanév első felétől a hosszú múltra visszatekintő hagyományos leckekönyv helyét átveszi az E-index. Mészáros Ádám, az EHÖK tanulmányi alelnöke elmondta, szeptembertől az eddig ismert index teljesen megszűnik az egyetemünkön. Az ELTE sajátos elektronikus indexét az összes karon egységesen bevezetik és természetesen a felmenő rendszerben is alkalmazni fogják (nem csupán az új tanévre felvételt nyerők körében).
Az E-index sok szempontból kedvez a hallgatóknak, hiszen ez lesz az utolsó vizsgaidőszak, amelyben az írásbelik eredményének rögzítéséről magunknak kell gondoskodnunk tanszékről tanszékre járva. A dolgozatok eredményét ugyanúgy a Neptunban fogjuk látni, további teendőnk nem lesz ezzel kapcsolatban. Mivel eddig a leckekönyvvel igazoltuk személyazonosságunkat, az ezt követő vizsgaidőszakban fontos lesz, hogy legyen nálunk fényképes igazolvány a vizsgákon ennek a funkciónak a pótlására.

A szóbeli vizsgákhoz a Neptunból tölthetünk le majd egy igazoló lapot, amelyen a felvett kurzusaink szerepelnek. Erre a lapra a vizsgáztató kérésünkre rögzíteni fogja az érdemjegyet és aláírja, akárcsak a hagyományos indexben. Azonban nem kötelező ezt kinyomtatni és a szóbeli vizsgákra elvinni, ezt a mi belátásunkra bízzák. Ha az igazolólapot nem visszük magunkkal, az oktató a vizsgalapra jegyzi fel az osztályzatot, ami alapján az rögzítésre kerül a Neptunban. “Az igazolólap egyfajta biztosítékként szolgál arra az esetre, ha valamely oknál fogva eltérés mutatkozik az elért eredmény és az elektronikus leckekönyvben rögzített érdemjegy között, ezért érdemes lehet a hallgatónak magával vinnie a szóbeli vizsgára, de természetesen nem kötelező.” – mondta Mészáros Ádám. Ha nem az a jegy kerülne be a rendszerbe, mint amit elértünk, a vizsgaidőszakot követő 14 napon belül (adminisztrációs hibára hivatkozással) kifogással élhetünk elektronikus kérvény formájában a tanulmányi osztály felé. Ilyenkor az igazolólapnak lesz bizonyító ereje, és az osztályzat javításra kerül.

Jövő héttől tehát utolsó alkalommal vehetjük fel a TO-ról az indexeket, ez lesz az utolsó nyár, amikor az elviselhetetlen hőség ellenére kora délután be kell mennünk az egyetemre jegyet beíratni. Jövő tanévtől egy gonddal kevesebb nehezedik a vállunkra. Nektek hiányozni fog?

Kép forrása: Túry Gergely

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]