Megszavazták az új hallgatói szerződést

Az MTI hírei szerint az Országgyűlés oktatási bizottsága igent mondott hétfői ülésén a nemzeti felsőoktatási törvény módosítására, amely a hallgatói szerződéssel összefüggő passzusokat tartalmazza.

A képviselők a javaslat általános vitára való alkalmasságát 16 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal támogatták, nemmel voksolt Osztolykán Ágnes LMP-hez tartózó független képviselő és tartózkodott a szocialista Hiller István.

Klinghammer István felsőoktatási államtitkár a törvényjavaslatot ismertetve felidézte, hogy a Felsőoktatási Kerekasztal az elmúlt hetekben áttekintette a hallgatói szerződéssel összefüggő kritikai észrevételeket, kidolgozták a módosításokat, és a kerekasztal egyhangúlag döntött a változtatásokról. Kifejtette: a módosítás az állami ösztöndíj megváltoztatott feltételeit tartalmazza, és a cél az volt, hogy a hallgatók és társadalom számára egyaránt elfogadható megoldás szülessen. A javaslat világossá teszi, hogy az állami ösztöndíj nem a hallgatók végzés utáni mobilitásának gátlására irányul – szögezte le.

Az állam az összfinanszírozást közvetlenül a felvételi követelményeknek megfelelő hallgatóknak adja, akik abba az intézménybe “viszik”, amelyik a számukra leginkább megfelelő képzési programot kínálja – mutatott rá. Célként jelölte meg a minőségelvű felsőoktatási rendszer kialakítását. A felsőoktatási államtitkár azt mondta: a hallgatói szerződések kritikai észrevételeinek egy része félreértésen alapult, ugyanakkor egy másik része arra hívta fel a figyelmet, hogy szükséges az eredetileg bevezetett feltételeket módosítani.

Kivettek minden olyan megfogalmazást, amely büntető, szankcionáló jellegűnek hatott és elrettentette a fiatalokat  – emelte ki Klinghammer István, hozzátéve: a munkavégzés időminimumát a felére csökkentették. Így végzés után 20 éven belül annyi időt kell itthon tölteniük az állami ösztöndíjban részesülő hallgatóknak munkavégzéssel, amennyi időn keresztül állami ösztöndíjban részesültek. Ez három-öt, illetve az orvosoknál hat év, ami nem jelent vállalhatatlan feltételt – hangsúlyozta.

Az államtitkár szerint a módosítás segíti a jövendő magyar értelmiség képzését, és senkit nem köt meg. Ez a változtatás azt jelenti, hogy a hallgatók nagy része előtt megnyílik a lehetőség, hogy tanulmányaikat nem kell majd fizetniük – fogalmazott Klinghammer István.

A fideszes Pósán László azt mondta, örül, hogy teljes egyetértéssel sikerült a kerekasztalon a módosításokat elfogadni. Arra volt kíváncsi, az állami részösztöndíj megfogalmazás miért szerepel még a javaslatban. Klinghammer István közlése szerint erre a kerekasztalon nem tértek ki, ez lehetőségként továbbra is fennáll majd a hallgatók előtt, és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) – emlékei szerint – nem tiltakozott ennek a pontnak a szerepeltetése ellen.

Dúró Dóra (Jobbik) szintén elismerését fejezte ki, hogy ilyen széles körű egyeztetés eredményeként született meg a javaslat. Az alapelvekkel végig egyetértettek – jelezte.

Forrás: MTI

Kép: epresso.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]