Nem hagyják annyiban a diákok

Az év végi ünnepek miatt ugyan felfüggesztették, ám januárban folytatják tüntetéseiket a diákok, mivel követeléseik közül egyetlen pont sem teljesült.

Januárban az ország több pontján folytatódnak a diáktüntetések. Bár december közepén a kormány 55 ezerre emelte az államilag finanszírozott képzésben részt vevők számát, ugyanakkor a 16 legnépszerűbbnek tartott szakon- köztük a jogász, közgazdász és kommunikációs képzésben- csak fizetős helyek lesznek. Ezt az intézkedést a diákszervezetek, köztük a HÖOK is teljes mértékben elutasítja.

Szegeden már január 2-án egy flashmobbal demonstrált a MiértHallgatók nevű csoport a József Attila Tanulmányi és Információs Központ bejáratánál: úgynevezett széngyűjtést szerveztek, reagálva arra, hogy az egyetemek szénszünetet rendeltek el a novemberben elrendelt forráselvonások miatt. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói a szénszünet alatt pedig szabadegyetemi előadásokat tartanak. Szerintük ugyanis nem csak az utcai politizálás létezik, hanem a tudomány eszközeivel is lehet demonstrálni. A rendezvényeken több szervezet, köztük az Oktatói, a Hallgatói és a Szülői Hálózatok, a Hálózat a Tanszabadságért valamint a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének szegedi tagjai is részt vesznek.

Miskolcon január 4-én a Földes Ferenc Gimnázium diákjai demonstráltak: sállal kötözték össze a kezüket, szimbolizálva helyzetüket, azt, hogy a kormány elveszi tőlük a továbbtanulás lehetőségét.

A Hallgatói Hálózat pécsi csoportja a közösségi oldalakat használta tüntetéseik népszerűsítésére: Orbán Viktor hivatalos facebook-oldalára kiposztoltak egy 13 pontos követeléslistát, amit eddig több, mint ötezren lájkoltak. Január 8-án a pécsi egyetemisták és középiskolások újabb fórumot szerveznek, mert szerintük a köz-és felsőoktatás problémája nem oldódott meg decemberre- ahogy azt a miniszterelnök ígérte- és követeléseik közül sem valósult meg semmi.

Január 7-én a HaHa az ELTE BTK-ra szervezett országos hallgatói fórumot, szintén azért, mert nem teljesültek a hallgatók 6 pontja közül egyik sem és 16 szakon nincsen államilag finanszírozott képzés. Mint írják közleményükben, a széleskörű tárgyalások ellenére a hallgatói szerződést továbbra sem törölték el és nincsen garancia sem az egyetemek finanszírozására, sem az autonómiájuk tiszteletben tartására, nem beszélve a felsőoktatási esélyegyenlőség és a társadalmi szolidaritás kérdéséről.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]