Folytatjuk – Percről percre a BME-ről

Tovább folytatódik a tiltakozás a keretszámok drasztikus csökkentése ellen. A HÖOK tüntetését élőben követhetitek az ELTE Online-on.

21:06 - ELTE Online Csapat

A tüntetésnek vége, legközelebb hétfőn tudósítunk élőben, addig is jó melegedést mindenkinek. Találkozunk az EMMI előtt.

21:02 - ELTE Online Csapat

Bár most már szinte csak rendőrök vannak a Parlamentnél, a hallgatók egy része a Corvinusra indult, egyelőre nem tudni, nyitva találják -e az egyetemet. A megmozdulásoknak nincs még vége, a tiltakozások holnap több városban folytatódnak. Pesten legközelebb hétfőn lesz nagyobb tüntetés, a szervezők 17:00-ra várnak mindenkit az EMMI épülete előtt.

20:50 - ELTE Online Csapat

“Nektek is vannak gyerekeitek!” kiabálja a megmaradt kb 100 ember a rendőröknek.

20:47 - ELTE Online Csapat

Pár perccel ezelőtt  felszólították a tüntetőket a távozásra, de atrocitás még nem történt. Néhányan kitartanak.

20:37 - ELTE Online Csapat

Néhányan még küzdenek a hideggel a Kossuth téren, egyesek a Corvinus Egyetemre indultak virrasztást tartani.

20:24 - ELTE Online Csapat

A tüntetés továbbra is békés, a rendőrök csak sorfalat állnak a Parlament előtt.

20:22 - ELTE Online Csapat

Lassan a rendőrök többen vannak, mint a tüntetők. Egyesek azt tervezik, hogy bemennek valamelyik egyetemre és az aulában virrasztanak.

20:06 - ELTE Online Csapat

Finoman kezdenek szállingózni hazafele az emberek, egyre több a rendőr a Parlament előtt. “A bűnösök bent vannak” “Békésen menjünk be” ezeket kiabálják a tüntetők, ha épp nem a Himnuszt éneklik közösen.

19:56 - ELTE Online Csapat

“Minden város velünk van!” “Hoffmann Rózsa jöjjön ki” ezt kiabálják a hallgatók.

19:48 - ELTE Online Csapat

A rendőrök egy része már a bejáratnál áll sorfalat, de nem oszlatják erővel a tömeget. Néha még mindig felharsan, hogy “Menjünk be!” de a helyzet változatlan: se ki, se be.

19:37 - ELTE Online Csapat

A szervezők határozott kérése ellenére a tüntetők egy része megrohamozta a rendőröket. Néhányan áttörték a sorfalat és az egyik bejáratnál kiabálják “Gyertek ki!”.

19:33 - ELTE Online Csapat

Nagy Dávid:  “Akartok tandíjat? Akartok hallgatói szerződést?” Azt mondja, 1-2 ezren indultak a BME-ről, most megsokszorozódott a tömeg, és valóban tele van a Kossuth tér.

A rendőrök a tüntetőkkel szemben, nyugodtan állnak a Parlament előtt. A szervezők arra kérik a tiltakozókat, a megmozdulás maradjon békés és senki ne menjen közelebb.

Még mindig felharsan néha a “Menjünk be” rigmus.

19:21 - ELTE Online Csapat

Eközben a győri tüntetésen:

“A Kisalföld helyszínről tudósító munkatársa szerint körülbelül 600 diák vonult a színháztól a győri városháza elé. A Facebookon szintén nagyjából 600-an jelezték részvételüket a szerda délutáni demonstráción.

“Le a tandíjjal, igazságos keretszámokat, takarodjon Hoffmann Rózsa” – többnyire ezeket a mondatokat skandálták a fiatalok útközben.”

forrás: kisalfold.hu

19:16 - ELTE Online Csapat

Az eleje megérkezett a Parlament elé. Felváltva üvöltik, hogy “Orbán Viktor mondjon le!”, “Le a tandíjjal!” és “Menjünk be!”. Az tér körüli kis utcákat rendőrök biztosítják.

19:07 - ELTE Online Csapat

Úgy tűnik, ma is a Parlament a cél. A tüntetők személyesen Orbán Viktort akarják maguk közé invitálni. Ha Mohamed nem megy a hegyhez…?

18:57 - ELTE Online Csapat

Az NGM előtt azt kiabálják: “Gyertek ki!”. Valaki kinyitotta az ajtót, de azon nyomban be is csukta. “Miért nem akartok tárgyalni velünk?” többen is ezt kérdezik.

18:54 - ELTE Online Csapat

“Kossuth tér” ezt skandálja a tömeg, de jelenleg a Nemzetgazdasági Minisztérium előtt vannak.

18:44 - ELTE Online Csapat

“Igazatok van, utcára kell menni.” szóltak ki többen is a kocsikból.

18:41 - ELTE Online Csapat

Kicsit megakadtak a Deák térnél, némi dugó alakult ki, a kocsik dudálnak – leginkább szolidaritásból –  az autók között haladnak tovább. A cél egyelőre nem világos. Egyesek szerint ma is a Parlament elé mennek.

18:33 - ELTE Online Csapat

Perceken belül megérkeznek a Deák Ferenc térre, a forgalom áll. Még mindig nő a tömeg.

18:27 - ELTE Online Csapat

Az egész utat lezárták a forgalom elől, a tüntetők lassan az Astoriára érnek. Azt kiabálják: “Az egyetem a miénk!”. Úgy tűnik, jelenleg a fél belváros is.

18:25 - ELTE Online Csapat

A tömeg teljesen beterítette az Erzsébet hidat. Több ezren tiltakoznak a felsőoktatási keretszámok csökkentése ellen. Még az év leghidegebb éjszakáján is folyamatosan csatlakoznak a tüntetőkhöz.

18:05 - ELTE Online Csapat

Arra megyünk, amerre a tömeg, mondta el kérésünkre az egyik szervező. Most tehát úgy tűnik, mégis az Erzsébet hídon vonulnak át Pestre. A tömeg azt kiabálja “Gyertek velünk!”, van is foganatja a felhívásnak, a villamosmegállókban fiatalok ugrálnak le a járművekről és csatlakoznak a demonstrálókhoz.

18:01 - ELTE Online Csapat

“Mi vagyunk az egyetem, mi vagyunk a jövő!” Szól a menet elején lévő transzparens.

17:57 - ELTE Online Csapat

Elindult a menet, az út le van zárva, aki csatlakozna, annak üzenjük: éppen az Erzsébet hídnál járnak a rakparton. Úgy tűnik, a cél a Szabadság hídon keresztül a pesti oldal.

17:43 - ELTE Online Csapat

Szűnni nem akaró taps után újra Nagy Dávid érkezik a színpadra. Szinte még meg sem kérdezi, hogy ki akar sétálni, a tömeg máris üvölt. A rendezvényt Kiss Dávid zárja le hivatalosan. A tüntetők újabb “sétára” indulnak. Déja vu.

17:41 - ELTE Online Csapat

“Köszönjük, hogy nem csak a saját, de a mi érdekeinkért is kiálltok. Végül csak egyet szeretnék kérni. Lassan mondom, hogy a gyengébbek is értsék a Parlamentben. Tisztelt Országgyűlési Képviselők! Csak olyat tegyetek, amit a saját gyermekeitekkel is megcsinálnátok.” fejezte be Ábrahám Máté.

17:39 - ELTE Online Csapat

“Álmainkban nem gondoltuk volna, hogy zálogházba adnak minket. Főleg, hogy karácsonyi ajándékként kapjuk mindezt. “

17:38 - ELTE Online Csapat

“Hol van most Orbán Viktor? Fél, hogy találkozik saját fiatalságával és nem ismerik meg egymást? Ideje lenne a nemzeti konzultációs levelek küldözgetése helyett lejönni közénk. Neki sem tandíjat nem kellett fizetnie, sem Diákhitel 2-t felvennie, hogy jogász legyen. A tisztelt képviselők is az állam pénzén szereztek diplomát – némi plagizálással – . Nekünk miért nem adatik ez meg?” kérdezi Ábrahám Máté, végzős gimnazista.

17:34 - ELTE Online Csapat

“A barátnőm Bécsbe ment tanulni. Elég beszédes, hogy ők a magasabb ösztöndíjakért tüntetnek.”

17:33 - ELTE Online Csapat

“Ahhoz, hogy pénzt vonjanak el valahonnan, elég egy pénztáros, nem kell egy egész minisztérium.” mondta még el Nagy Dávid, majd átadta a szót azoknak, akik “a jövő egyetemének urai lesznek”, Ábrahám Máténak és Nemes Ninának, gimnáziumi tanulóknak, a Diákellenállás a Felsőoktatásért mozgalom vezetőinek.

17:30 - ELTE Online Csapat

“A kormány presztízskérdést csinál azon ellenállások felszámolásából, amelyek az intézkedéseik ellen irányulnak. Az, hogy itt vagyunk: azt bizonyítja, most ez nem fog menni. “

17:27 - ELTE Online Csapat

“Mi berlini, vagy bécsi minőséget akarunk, nem pedig zavaros, fél-ázsiai ötleteket.”

17:25 - ELTE Online Csapat

“Köszönöm, hogy nem jöttek el azok, akik szerint 19. századi viszonyok, a bérmunka, a röghöz kötés, a kasztrendszer jelentenek megoldást az ország problémáira. Ha mégis itt vannak, még hazamehetnek, mert mi lassan beindulunk.”  Még mindig Nagy Dávid beszél. Úgy fogalmazott: megtámadták a jövőnket, de ezt mi nem hagyjuk.

A hallgatóság válasza néhány perces “Nem hagyjuk” skandálás.

17:19 - ELTE Online Csapat

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke beszédét egy kérdéssel kezdte: ki öltözött ma melegen? A helyszínen üdvrivalgás közepette mindenki feltette a kezét. Csak nem spontán vonulás várható?

17:17 - ELTE Online Csapat

“Felülről kinevezett bábokkal akarják irányítani a felsőoktatást. “

17:14 - ELTE Online Csapat

“Az elfogadott intézkedések az előzetesen egyeztetett elvekkel ellentétesek és nem szolgálják se a munkaerőpiac se a fiatalok érdekeit. Az idei tapasztalatok szerint a Diákhitel 2 nem tölti be a felsőoktatásban neki szánt szerepet.” Solti László, MRK

17:12 - ELTE Online Csapat

Solti László, a Magyar Rektori Konferencia képviseletében szólal fel. Miközben a Szent István Egyetem rektora a szervezet támogatásáról biztosítja a demonstráló fiatalokat, Gödöllőn is elkezdődött a tüntetés.

17:07 - ELTE Online Csapat

Balogh Vilmos, a felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének képviseletében a szervezet által elfogadott 7 pontot is felolvassa, mindamellett, hogy elmondta, személyes érintettség révén is fel van háborodva a kormány intézkedésein.

17:01 - ELTE Online Csapat

“Nem csak Magyarországon követnek minket, hanem Európában is.” Mondta el Kiss Dávid. Az ESU közleményben támogatja a Magyar fiatalokat.

16:55 - ELTE Online Csapat

A Hallgatói Hálózat képviselői a hétfőn elfogadott pontok felolvasása után beszédükben úgy fogalmaztak: “Ha most idejönne Orbán Viktor és Hoffmann Rózsa és azt mondanák, hogy készek a kompromisszumokra, és plusz tízezer helyet ajánlanának fel, kinevetnénk őket. Nevetséges, ahogy a rombolást építésnek állítják be. Nem plusz tízezer hely kell, hanem működő felsőoktatás.”

16:50 - ELTE Online Csapat

“Az egyetemeket meg akarják fosztani autonómiájuktól és egy decentralizált rendszer részévé akarják tenni. Van egy jó hírem: ez azt jelenti, hogy félnek tőlünk, hogy erősek vagyunk és még erősebbek lehetünk.”

16:46 - ELTE Online Csapat

“Ennek az országnak nincs jövője színvonalas és mindenki számára elérhető felsőoktatás nélkül. Színvonalas felsőoktatásról nem lehet szó ott, ahol rögtönzött és átgondolatlan döntésekkel határozzák azt meg. ” Az Oktatói Hálózat képviselője.

16:42 - ELTE Online Csapat

Ez a nap példátlan, együtt, szolidaritást vállalva állunk ki azért, hogy ne nélkülünk döntsenek, mondta Gulyás Márton, a Humán Platform képviselője. Hozzátette, hogy hétfőre újabb tüntetést szerveznek. “Ilyen tüntetés Magyarországon még nem volt. Az, hogy lesz -e foganatja, nem rajtunk múlik, hanem rajtatok. Gyertek el, mert a ti ügyeteket is képviseljük! ” Hétfőn az EMMI épülete előtt, 17 órakor kezdődik a következő pesti tiltakozás.

16:31 - ELTE Online Csapat

Kovács András, BME EHK elnök tolmácsolja a műegyetem ifjúságának üzenetét. A “házigazda” úgy fogalmaz: A rendszer strukturális átalakítása nem csak a diákok és a kormány, hanem az egész társadalom érdeke. Ehhez azonban széleskörű, szakértői egyeztetésre és a téma alapos körüljárására van szükség.

16:28 - ELTE Online Csapat

Úgy tűnik, a 2007-es Orbán Viktor egyetért a demonstráció céljaival. A bejátszott videóban Magyarország miniszterelnöke így fogalmazott:

‘”Ha tandíj lett volna, akkor én ma nem állnék itt, és talán Önök közül sokan nem állnának itt. Legyünk őszinték, a tandíj a hozzánk hasonlóakat kirekeszti. Magyarország jövőjét a kiművelt fők jelentik. Magyarország felemelkedésének kulcsa a tudás.”

Bár Orbán Viktor a meghívást nem fogadta el, mégis jelen van a tüntetésen.

16:24 - ELTE Online Csapat

A tüntetésen a támogató szervezeteken és hallgatókon kívül természetesen gimnáziumi diákok is jelen vannak, hiszen ahogy Kiss Dávid is fogalmazott, talán őket érinti a legjobban ez az ügy.

16:19 - ELTE Online Csapat

Már megtelt a BME aulája. A beszédek sorát Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja, a Corvinus egyetem Hallgatói Önkormányzatának elnöke kezdi.

“Mindenki számára egyértelmű volt, hogy ez így nem mehet tovább, ez ellen mindenkinek fel kell emelnie a hangját, és közösen kell felemelnie a hangját.”

“Állítsuk meg ezt az őrületet. “

15:58 - ELTE Online Csapat

Gyűlik a tömeg a BME-n. Mi is megérkeztünk, hamarosan kezdődik a tudósítás. Még nem késő elindulni!