Drágul az egyetemi hallgatók közlekedése?

2013 januárjától az eddig egységes diákbérlet különválik a közoktatásban és a felsőoktatásban tanulók Budapest-bérletére – ennyi már biztos. De tényleg drágább is lesz az új bérlet? Egyáltalán mi áll a változások mögött?

Jövő évtől a „havi Budapest-bérlet tanulóknak” nevű bérlet megszűnik, helyette jogosultságtól függően „havi Budapest-bérlet közoktatásban tanulóknak”, illetve „havi Budapest-bérlet felsőoktatásban tanulóknak” elnevezésű bérleteket vásárolhatnak a diákok. A közoktatásban tanulók bérletére való jogosultság olyan magyar diákigazolvánnyal igazolható, amely még érvényesítő matrica nélkül érvényes, vagy pedig már matricával érvényesítették. A felsőoktatási bérletre azok jogosultak, akiknek érvényes magyar vagy külföldi felsőoktatási diákigazolványuk van.

A diákigazolványok ügyintézésével foglalkozó Educatio Társadalmi Nonprofit Szolgáltató Kft. kérdésünkre elmondta, hogy a közoktatási és felsőoktatási diákigazolványok között nincs lényegi különbség, de a hozzá kapcsolódó utazási, könyvtárhasználati, kulturális kedvezmények – a BKV-s bérletek esetétől eltérően – néhol különbözőek lehetnek (erről egyébként a www.diakkedvezmeny.hu oldalon lehet tájékozódni).
Mind a közoktatásban, mind a felsőoktatásban tanulóknak szóló bérlet használatára továbbra is csak a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló kormányrendeletben meghatározott diákok jogosultak.
És végül a legfontosabb: tényleg többet kell fizetnünk majd az új bérletért? A válasz nem. Bár például a vonaljegy vagy a tömbjegy ára valóban jövő évtől, az előzetes hírekkel ellentétben a Fővárosi Közgyűlés úgy döntött, a diákbérletek ára változatlan és egységes marad, azaz továbbra is 3850 forintot kell majd fizetnünk havonta. Hogy akkor mi az oka a bérletek kettéválasztásának? „A felsőoktatási bérlet bevezetésének célja, hogy a két teljesen elkülönülő fogyasztói szegmens, azaz a közoktatásban és a felsőoktatásban résztvevők eltérő utazási szokásait, fizetőképességét mérni lehessen” – tudtuk meg a BKK sajtókommunikációs irodájától.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]