Újra lehet felvételizni

Ismét lehetőség van arra, hogy a fiatalok leadják jelentkezési lapjukat (vagy kitöltsék e-felvételijüket) azzal a céllal, hogy bekerüljenek a kiszemelt szakokra – a keresztféléves felvételi eljárás során azonban jóval kevesebb intézmény jóval kevesebb szakot hirdet meg, így minden felvételizőnek alaposan át kell vizsgálnia a kínálatot.

Határidők, pénzügyek

Október 15-én megkezdődött a keresztféléves képzésekre történő jelentkezési folyamat, a megfelelő végzettséggel rendelkező hallgatóknak november 15-ig pontosan egy hónap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eldöntsék, februárban hol szeretnék folytatni tanulmányaikat. Természetesen csak azok jelentkezhetnek alapképzésre, akik érettségivel rendelkeznek, és azok választhatják a mesterképzést, akik legkésőbb januárig befejezik alapképzéses tanulmányaikat, és a megfelelő dokumentumokat 2013. január 10-ig pótolni tudják. Akárcsak az általános felvételi eljárás során, a keresztféléves képzésekre történő e-jelentkezéseket is hitelesíteni kell egy adatlapon keresztül, amelyet november 23-ig kell elküldeni az Oktatási Hivatal részére. Előzetes információk szerint a felvételi ponthatárok kihirdetésére január 24-én kerül sor, de a postaládátokat rendszeresen figyeljétek, mert a regisztrációs csomagnak  december 31-ig meg kell érkeznie. A jelentkezési módok és költségek a 2012-es általános felvételi eljárás óta nem változtak. A három helyet tartalmazó alapdíj továbbra is 9000 ft, a további helyek 2000 ft-ba kerülnek. Ugyanannak a képzésnek az állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formája egy helynek számít idén is. Ahogy eddig, a keresztféléves eljárás során is lehet interneten és a hagyományos, papíros módszerrel jelentkezni.

Keresztféléves képzések az ELTE-n

Az Informatikai Kar felsőfokú oklevéllel rendelkezők számára hirdet meg mesterképzéses szakot: nappali és esti tagozaton programtervező informatikus hallgatókat keresnek. A képzés államilag finanszírozott és önköltséges formában is indul, melynek összege 398 000 Ft szemeszterenként. A felvételi során 45 pont gyűjthető a következők szerint: a szakdolgozati jegyed szorozd meg kettővel, majd add hozzá a záróvizsga jegyed háromszorosát. A szóbeli vizsgán szerezhető további 45 pont, azonban, ha az alapképzéses tanulmányaid során minden félévben legalább 4,0 volt az átlagod, akkor 40, ha 4,5-ös átlagod volt, akkor pedig 45 pontot kapsz, a szerzett pont duplázható. Többletpont szerezhető hátrányos helyzet miatt, nyelvvizsgáért, valamint OTDK-n vagy TDK-n elért 1-3. helyezésért. A felvételivel kapcsolatos további információkért és a vizsgatematikáért a honlapot böngészd!

A Természettudományi Kar vegyész mesterképzést hirdet nappali tagozaton, szintén államilag finanszírozott és költségtérítéses formában is. Utóbbi díja 400 000 Ft/félév. A felvételi pontokat a súlyozott tanulmányi átlag (25 pont), a szóbeli vizsga (45 pont), valamint a záróvizsga minősítése (20 pont) alapján határozzák meg, többletpont pedig hátrányos helyzet miatt, nyelvvizsgáért, kitüntetéses oklevélért, illetve TDK-n és OTDK-n elért kiemelkedő eredményért kapható. További információk a honlapon.

A legnépszerűbb keresztféléves képzések 2012-ben

A tavalyi keresztféléves felvételi eljárás során a vezetés és szervezés mesterszak bizonyult a legnépszerűbbnek, ezt követte a vállalkozásfejlesztés és a tanári képzés, az alapszakok közül pedig a gazdálkodás és menedzsmentet, az andragógiát és a kommunikáció és médiatudományt jelölték meg a legtöbben. Az ELTE tavaly kisebbségpolitika mesterszakot, valamint az idei felvételihez hasonlóan programtervező informatikus és vegyész mesterképzéseket indított. Akkor előbbire összesen 65-en jelentkeztek, ebből 27 hallgatót vettek fel állami helyekre, kettőt pedig költségtérítésesekre. A vegyész szakra összesen 36 jelentkező volt, és ebből hatan kezdhették meg tanulmányaikat – mindannyian államilag finanszírozott formában.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]