ELTE FIT Night 2 – A második bevetés

Immáron második alkalommal rendezték meg az ELTE FIT Night-ot, melynek egyetemünk Bogdánfy úti sporttelepe adott otthont. A rendezvény elsődleges célkitűzése a szakmai ismeretek átadása, valamint a „Fit sportok” népszerűsítése volt.

Az ELTE FIT Night elsősorban az oktatással, szabadidősporttal foglalkozó szakembereket és az egyetemi hallgatókat célozta meg. Gömör Iván, az ELTE SPORT Kft ügyvezetője elmondta, hogy az általa életre keltett kezdeményezés az egyetemi sportpalettán is újdonságnak számít. A fit- és kardiosportok tömeges felvonultatása, valamint a szükséges eszközök biztosítása teljességgel egyedülálló, hiszen ilyen széles kínálat még soha, sehol máshol nem volt. Az esemény házigazdája arról is beszámolt, hogy a szervezők (ELTE EHÖK, BEAC, ELTE Karrierközpont, ELTE ESI és az ELTE SPORT Kft.) több egyetemmel is felvették a kapcsolatot, valamint a lakosság felé is nyitottak. Ennek köszönhetően egy példaértékű összefogás jött létre, mely előre megalapozta a rendezvény sikerét.

Az esemény első felvonásában a szakmai szekcióé volt a főszerep. 15 órától a funkcionális tréninggel kapcsolatos előadások zajlottak sportszakemberek, sportszakmai vezetők, edzők, trénerek és pedagógusok számára. Elsőként Pozsonyi Zsolt tartott beszédet arról a preventív szemléletről, melyet a szabadidős sportban és rekreációban érdemes figyelembe venni. Ezt követően Benkovics Edit vette át a szót, aki elsősorban a fiatal sportolók felkészítésében szerepet játszó sérülések megelőzéséről beszélt, ugyanakkor az iskolai testnevelésbe egyre inkább beszivárgó funkcionális tréning fontosságáról is szót ejtett. Az előadássorozat Krepsz Kapai Betti szavaival zárult, aki pedagógusként főképp saját tapasztalatait, továbbá az oktatásban elért eredményeit osztotta meg a hallgatósággal.

18 órakor vette kezdetét az ünnepélyes megnyitó, melyen a rendezvény meghívott fővédnökei, Czene Attila sportért felelős államtitkár illetve Mezey Barna, az ELTE rektora is megjelent. Ott volt továbbá Kiss Ádám professzor, a MEFS elnöke, Monspart Sarolta, a MOB alelnöke és az NSZSZ elnöke, valamint Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke is.

A ceremóniát követően a mozgásra helyeződött a hangsúly. Senki sem unatkozott, hiszen a bámészkodók és az aktív sportra vágyók egyaránt válogathattak a különböző lehetőségek közül. Elsősorban a férfiszíveket dobogtatták meg aerobikos lányaink. Felléptek a cheerleaderek, továbbá egyetemünk aerobik versenycsapata is. Emellett számos „külsős” bemutatóval is kedveskedtek a szervezők, volt Kick-box aerobik, Latin aerobik és ritmikus sportgimnasztika is, továbbá az érdeklődők megismerkedhettek az újdonságnak számító „fit sportágakkal”. Részt vehettek gyakorlati bemutató órákon és tréningeken, melyek egytől-egyig szakember közreműködésével zajlottak. A hallgatók számtalan új mozgásformát próbálhattak ki, így például a TRX-et, az Ultimate Sandbag tréninget, a Spinninget, a Krankinget vagy éppen az Ergoevezést. És akinek még ez sem volt elég, az belekóstolhatott az X-BOX, a falmászás, a fixi-bringa és a trambulin világába is.

A szervezők gondoskodtak róla, hogy az ELTE FIT Night híre mindenkihez eljusson. A rendezvényről előzetesen rádiós és televíziós beharangozók készültek, továbbá az írott és elektronikus médiában is megjelentek az eseményt népszerűsítő tudósítások. Az ELTE hallgatói térítésmentesen, a többi egyetemi és főiskolai hallgató pedig egy jelképes összeg fejében látogathatott el a Bogdánfy úti sporttelepre. Mindez azt a célt szolgálta, hogy a fiatalok a gyakorlati és elméleti ismeretek alapján tudatosan építsék be mindennapjaikba a rendszeres szabadidősport jellegű fit foglalkozásokat, melyek nagyban hozzájárulnak a kellő kondíció megszerzéséhez és ezáltal az egészségmegőrzéshez.

Az egyes sportprogramok késő estig tartottak, ám – hála a mindenről gondoskodó szervezőbrigádnak – a java csak És az éjszaka még ezzel sem ért véget, hiszen 1 óra magasságában DJ Endy is szerephez jutott, aki hajnalig gondoskodott a talpalávalóról.

Azt hiszem, nincs ember, aki ne érezte volna jól magát ezen a fantasztikusan megkomponált napon. Ennyi mindent felsorakoztatni ilyen rövid idő alatt valóban példaértékű. Ha csak a résztvevők egy kicsiny csoportjához eljutott a rendezvény valódi üzenete, akkor már megérte. Ha 100 emberből 10-en úgy távoztak, hogy felismerték a sport fontosságát, akkor már nem volt hiábavaló ez az este.  Mert nem az a lényeg, hogy mindannyian versenyzővé váljunk, hanem hogy kiegyensúlyozott, egészséges életet éljünk, ehhez pedig a szabadidősport elengedhetetlen.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]