(F)agyhalál

Élőben a HÖOK demonstrációjáról. Lesz-e (f)agyhalál?

A hideg ellenére demonstrálunk októberben felravatalozot tetszhalottunkért. Meleg teát és tájékoztatókat osztanak az érdeklődőknek. Egyelőre pár százan vagyunk.

Itt tudjátok nézni is a virrasztást: https://www.facebook.com/hallgatok?sk=app_190322544333196

Nagy Dávid, A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnöke: “Ez csak annyit eredményez, hogy a fiatalok kiábrándultak és elkeseredettek lesznek… Ez nem valós megoldás. A HÖOK az Európai Unióhoz fordul, beadványt nyújtottunk be az ESU-hoz…

Kalina Gergely ELTE HÖK elnök szerint sajnálatos, hogy a felsőoktatási törvényben is megnevezett szervezeteknek megmozdulásokat kell szerveznia ahhoz, hogy odafigyeljenek a véleményükre.

Várnak mindenkit itt a Deák téren és a vidéki központokba is, hogy észrevételeikkel, kérdéseikkel forduljanak a Hallgatói Önkormányzatok képviselőihez.

Allan Paul, az ESU elnöke sajtóközleményében egy vak henteshez hasonlította a magyar kormányt. Az ESU honlapján is fent van a magyarországi virrasztás híre.

Nagy Dávid, a sajtótájékoztatón arról beszél, hogy nemzetközi szervezetek vizsgálják, milyen Európai Uniós irányelvekkel megy szembe a magyar felsőoktatási törvény. Nem tartja felhasználóbarátnak a mostani törvényt sem. Összességében nem értenek egyet a felsőoktatáshoz való hozzáférés lehetőségének szűkítésével, az ország érdeke sem lehet, hogy ennyivel kevesebb diplomás legyen.

Kint van az ELTE Hallgatói Önkormányzata is. Kitartanak értünk az érezhető hideg ellenére is. 

A Deák Ferenc téren a HÖOK felállított egy véleménydobozt, az arra járók a mai éjszaka folyamán dobhatják bele a véleményüket, amit később továbbítani fognak Hoffmann Rózsa államtitkárasszonynak. 

Kis Norbert államtitkár úr azt mondta, a pótfelvételi még átcsoportosítási lehetőséget fog adni júliusban a keretszámok eloszlásában. Ősszel a soron következő évre vonatkozó keretszámok meghatározásánál az idei év tanulságai számítani fognak. – De jó…
Bódis József szerint minőségileg kiegyensúlyozatlan jelenleg a magyar felsőoktatás, az új törvénytől megoldást vártak erre, ez egyelőre még nem látszik – bár lehet hogy benne van. Nyilván mi is próbáljuk belelátni, de nem könnyű.
Tud -e a közoktatás olyan hallgatói kínálatot nyújtani a felsőoktatásnak, hogy reális legyen, a műszaki és természettudományos hallgatók létszámának remélt növekedése? Ezen elmélkedett válaszában a Rektori Konferencia Elnöke.

Bugár Csaba, a Diákhitel Zrt. vezérigazgatója reméli, hogy a Diákhitel 2 ugyanolyan sikeres konstrukció lesz, mint az eddig is létező szabad felhasználású “testvére”. Végül elmondta, indulásra készen lesz minden. Ezt pedig mi reméljük.  

Mendrey László, A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Elnöke szerint azon diákok számára, akik 4-5 éve egy pályára, vagy egy irányba készülnek, a váltás nem lesz egyszerű. Úgy tűnik, nem ért egyet Hoffmann Rózsával, aki szerint ez nem okozhat problémát.

A PDSZ elnöke szerint, hiába várnak több természettudományos és műszaki területre jelentkező hallgatót, ehhez kevés a középiskolákban meglévő orientációs tárgy. Hozzátette, változtatni kéne a rapid törvényhozási folyamaton, hisz rengeteg hátrányát láttuk már.

Nagy Dávid zárásként elmondta, hogy a tavasz folyamány vidéki központokba látogat el a HÖOK, és felmérik mekkora a tájékozottság, mi okozhat működési gondot az egyetemeken. Hozzátette, hogy reméli, a mostani ad hoc kerekasztal beszélgetés egy folyamat kezdete és a jövőben élénkebb lesz a kommunikáció a felsőoktatás résztvevői és alakítói között.

Most véget ért a beszélgetés, pár perc múlva kezdődik a virrasztás, ehhez kitartást kívánunk és bízunk abban, hogy megfelelő mennyiségű forró teával szerelkeztek fel a résztvevők.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]