Mit tett a hallgatói érdekképviselet tavasszal?

Milyen egy jó hallgatói önkormányzat? Mint egy zenekar. A karmester játszik, a hegedűs hegedül, a fuvolás fuvolázik…

 

Mit tett a hallgatói érdekképviselet az elmúlt két hónapban?

A januári West Balkánban történt tragédia után, komoly változások történtek a rendezvényeken, a szervezők sok olyan problémával szembesültek, melyek addig fel sem merültek. Márciusban megszületett az új kormányrendelet a rendezvényszervezésről, ami több ponton is szigorította, emiatt például a tavaszi NedvesEst sem jöhetett létre. A hökös szervezők tapasztalatszerzésből, már hatálybalépés előtt igyekezetek megfelelni az új elvárásoknak. Ennek tudható be a beléptetés lelassulása, a hihetetlen komolyan vett létszám ellenőrzés, és hagyományos buli helyszínekről (pl: Kazy) a belvárosi Rendezvénypalotába költözés. Kimagasló sikerrel zárult a félév legnagyobb bulija, a Lágymányosi Eötvös Napok, melyről folyamatosan olvashattatok az ELTE Online Facebook oldalán. Esténként közel hatezer vendég vett részt az ingyenes rendezvényen. Az EHÖK elindította az ELTE Sziget-jegy akciót, mely keretében garantáltan fél áron juthattok a legnagyobb nyári fesztivál jegyeihez, ha az ELTE csoportba regisztráltok.

Az Educatio kiállítás körül kialakult állami mizériák miatt, már tavaly decemberben is felmerült, hogy a kutató-kiváló egyetemek közösen szerveznek kiállítást. Ez akkor az idő rövidsége miatt elmaradt. A kezdeményezést a Karrierközpont és az EHÖK felkarolta, jelenleg az ELTE vezetésével egy 2011 októberében esedékes felsőoktatási kiválóság expo előkészítése folyik, melybe nyolc másik egyetem bevonása a cél.

Tanulmányi ügyeink

Minden hallgatót érintő javaslat az EHÖK részéről egy merőben új megoldás, a Modulrendszer Koncepció kidolgozása. Ez a Hallgatói Követelmény Rendszer mintáját követve egy összegzett, minden karra és képzésre vonatkozó tervezet. Ehhez a hallgatói képviselet részletesen feltárta a karokon zajló valamennyi képzés és szak sajátosságait, összegezte az átjárhatósági lehetőségeket az egyetemek, a képzések, illetve szakok és szakterületek közti mobilitás tükrében. Ha elfogadják, akkor életbe lépésével azt pótolja majd a Bologna-rendszerből, amiért annak bevezetését előnyként állította be anno a kormányzat. (cikk hamarosan az ELTE Online-on – a szerk.)

Megkezdődött a tanulmányis tanácsadás beindítása. Ez többek között tantárgyfelvételben és specializációválasztásban nyújt személyre szóló segítséget, így azok sem maradnak segítség nélkül, akiket az általános tanulmányi háló nem elégít ki.Az EHÖK kezdeményezte az egyetem vezetésénél, hogy a szakdolgozatok és azok bibliográfiája nyilvánosságra kerüljenek. Ezzel a diplomamunkák elérhetőségét és kutathatóságát kívánják megteremtetni. „A beléjük fektetett idő és elvégzett tudományos munka ne vesszen kárba a későbbiekben nem publikált dolgozatok esetében sem” – írják indoklásukban.

Az ELTE Szolgáltatásszervező Kft. és az EHÖK együttműködésének köszönhetően egy honlap készül, mely az Európai Unió területén elérhető szakmai gyakorlatokat illetve egyéb nyári munkalehetőségeket gyűjti majd össze.

Tudomány

A Karrierközponttal közösen a hallgatói képviselők lefektették a kompetencia alapú tehetséggondozás alapjait, s létrehozták a honorácior státusszal foglalkozó munkacsoportokat. Beindították a Tehetséggondozási Adatbázis projektjét, mely a karokon – először – a TDK-zók adatait gyűjti össze.

Mindenki egyenlő

Elkészültek a hangos-térképek a Lágymányosi Karokon, és beszélnek már a PPK liftjei is.

Az út, amiből sztráda lett

A Kárpát-medencei Egyetemek Kupája már második alkalommal került megrendezésre Nyilasi Tibor, Csisztu Zsuzsa védnökségével. Felvidék, Kárpátalja, és Erdély egyetemei versenyeztek a hazai intézmények csapaival közösen a 2011-es KEK győzelemért. Márciusban közel 800 regisztrált versenyzővel rendezték meg a PPK-n az ELTE Sportkampányt. ELTE-s sikerekkel és közel ezer részvevővel zajlott a HÖOK budapesti SportPont programja a BME, ELTE, Corvinus és Pázmány közös szervezésében a Bogdánfy úti BME – ELTE sporttelepen.

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzatnak köszönhetően indult el a megújult ELTE Online. Az új főszerkesztővel és kibővült szerkesztőségi gárdával a következő félévben beszámolunk a hallgatókat érintő ügyekről, és ott leszünk minden rendezvényen:)

 

Simon H. Dóra
ELTE Online

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]