Minden a nyelvről – Tizenhetedszerre is megrendezi a Félúton konferenciát a Nyelvtudományi Doktori Iskola

Október 21-én, csütörtökön 9.30-kor kezdődik az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskolájának Magyar nyelvészet doktori programja által rendezett Félúton konferencia, immár 17. alkalommal. A konferencia október 22-én, pénteken 16.20-kor ér véget, az alábbiakban pedig ismertetjük, miért is érdemes rászánni ezt a másfél napot az előadásokra.

A Félúton konferencia célja, hogy a különböző intézményekben és különböző nyelvészeti témákban kutató PhD-hallgatók megismerhessék egymás kutatási eredményeit, valamint lehetőséget kapjanak saját témájuk bemutatására, felmerülő kutatói dilemmáik nyilvános szakmai megvitatására. Ez a maga nemében is különleges esemény belátást enged az érdeklődőknek, hogy a jelenleg folyó kutatásokkal, illetve a legújabb eredményekkel ismerkedjenek meg, részesei legyenek egy szakmai diskurzusnak.

Az eseményt Tolcsvai Nagy Gábor, az ELTE BTK Nyelvtudományi Doktori Iskolájának vezetője nyitja majd meg, ezt követi a fordítás és kultúra, a fonetika, majd a grammatika szekció. Lesz szó mangákról, dalfordításokról, családnevekről, legyintőhangokról, jövő időről vagy éppen darabolási eseményekhez köthető igékről.

A pénteki nap egy plenáris előadással kezdődik A magyar nyelvtechnológia fejlődése máig – és holnaptól címmel, Prószéky Gábor tolmácsolásában, majd a kontrasztív nyelvészet és az alkalmazott nyelvtudomány szekciót követően Farkas Tamás, az ELTE BTK Magyar Nyelvtudományi és Finnugor Intézetének igazgatója, habilitált egyetemi docens zárja majd a konferenciát. Ezen a napon a teljesség igénye nélkül olyan előadásokkal találkozhattok majd, mint a bolgár és a török nyelv összehasonlítása, a tartalmi összegzésről, autista kommunikációról, rendőrségről, egyetértésről és az erőszakos környezetvédelmi kommunikációról való diskurzus.

A konferencia Facebook-eseménye

A konferenciasorozat Facebook-oldala

Ha a fentiek nem győztek még meg, ezen a linken találod a 2018-as konferencia tanulmánykötetét, mely az előadások alapján készült.

Kiemelt kép forrása: a konferencia Facebook-eseménye

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]