Kell egy jó kifogás a szünetre vizsgaidőszak alatt? Nézd meg a jövő heti ELTE-s programokat!

Most kezdődik a vizsgaidőszak, mindenki gőzerővel tanul, az utolsó karaktereket üti le, hogy az éjféli határidő előtt pár perccel sikeresen le tudja adni a szemináriumi dolgozatát. Arról nem is beszélve, hogy hiába a terasznyitások, sajnos a héten tapasztalható özönvízszerű esőzések erősen korlátozzák a fáradt gőz kieresztéséhez hozzájáruló lehetőségeket. Ha szeretnél kicsit kikapcsolódni, vagy csak szimplán egy korrekt kifogást keresel a „miért nem tanultam ma eleget?” kérdésre, akkor olvasd el a jövő heti programokról készült összefoglalónkat. Püski Bianka cikke.

A rutinos felsőbbéves hallgatók már kitapasztalták, hogy a vizsgaidőszak alatt érdemes a fokozott kávéfogyasztást mérsékelni, és inkább teára cserélni a koffeindús feketét. Ugyanis a teákban lévő koffein felszívódása elnyújtott, így hosszabb ideig fejti ki élénkítő hatását, szemben a kávékkal, amelyek gyorsan energetizálnak, de ugyanilyen sebességgel eliminálódnak is a szervezetünkből. Tudtad, hogy az első, teázással kapcsolatos kézikönyv már a VIII. században megjelent Kínában? De vajon hogyan vált népszerűvé, sőt kultúrává a teaivás? A válaszról, valamint a teázás és a buddhizmus párhuzamairól az alábbi előadáson tudhatsz meg többet: május 25-én 17:00 órától az „Ezerarcú Kína” kultúrtörténeti sorozat keretein belül Keller Mirella jóvoltából. Az online eseményt ezen a linken tudod elérni, az alábbi jelszó megadását követően: 331094. (Meeting ID: 876 8486 3669) A vizet pedig ne felejtsd el előre felforralni!

Forrás: chinalocaltours.com/

A vizsgaidőszak hatalmas megterhelés a pszichének, hatalmas rajtunk a nyomás. Ez egyrészről tapasztalat, másrészről számos kutatás is bebizonyította mint tudományos tényt. Nem enyhíti továbbá a mentális nehézségeinket az sem, hogy már több mint egy éve nincs jelenléti oktatás az egyetemen, és sokan estek szociális vagy egzisztenciális válságba. Különösen aktuális tehát az ELTE Karrierközpont „Hogyan tovább?” sorozatának következő, május 25-én esedékes előadása, amelyet Limpár Imre tanácsadó szakpszichológus tart „Van-e jövőnk?” címmel. Ha benned is felmerült ez a kérdés, vagy csak szimplán érdekel, hogy mi áll annak a válsághelyzetnek a hátterében, ami miatt nem csak az egyén, hanem makro- és mikroközösségek számára is egyre homályosabb köd borítja a jövő dimenzióját, ott a helyed! Betekintenél a jövőbe? Szeretnél motiváló üzeneteket hallani? Szeretnéd megtudni, hogy hogyan tervezhető a siker? Látogass el május 25-én 18:00 órakor az ELTE Karrierközpont Facebook-oldalára, ahol az előadást élőben közvetítik.

Forrás: elte.hu

Az ELTE Alumni AcademyWhat’s new in science?” sorozatának már önmagában a címe is izgalmas. Az említett sorozat keretében tudománynépszerűsítő előadásokat tartanak angol nyelven, ahol különböző diszciplínák szakértői járják körül, hogy milyen hatással van a pandémia az oktatásra. Az előadások hasznosak lehetnek tanárszakos hallgatóknak, illetve gyakorló tanároknak, társadalomkutatóknak és természetesen bárkinek, hiszen egy nagyon aktuális társadalmi jelenségre reflektál több aspektusból. Müller Viktor áprilisi előadását követően május 26-án 16:00 órától Sik Domonkos, az ELTE Társadalomelmélet Tanszékének habilitált egyetemi docensének előadását hallgathatjuk meg. Figyelem, az esemény regisztrációköteles, így, ha szeretnél részt venni a szociológus előadásán, ezen a linken adhatod le a regisztrációs igényedet.

Nem szeretnél szakbarbár lenni? Hiányoznak a szépirodalmi olvasnivalók? Látogass el az ELTE Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központ havonta jelentkező könyvklubjának következő ülésére. A rendezvénysorozat tulajdonképpen kihívás is, hiszen nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint egy év alatt legalább tizenkét orosz szerző művének közös elolvasását. Minden hónap utolsó szerdáján tartanak egy beszélgetést is az aktuálisan olvasott műről. A májusi alkalom 26-án 18:00-kor kezdődik, és akár a központ Spotify-csatornáján is meg tudod hallgatni. A mostani beszélgetés során Borisz Akunyin orosz krimiíró A tüzes pecsét című művét veszik górcső alá. A kötet elbeszélései az óorosz birodalom megalakulását, virágkorát, illetve hanyatlását övező véres udvari csatározásokat örökíti meg. Az évszázadokon átívelő történetek bármikor tragikus fordulatokat vehetnek, bármi megtörténhet az orosz történelem kiszámíthatatlan viharában. Ha olvastad a könyvet, vagy csak szeretnéd, és kíváncsi lennél a könyv ismertetésére, akkor május 26-án csatlakozz ezen a linken.

Forrás: Wikipédia

+1: Kaktuszkiállítás és -vásár az ELTE Füvészkertben május 28-tól 30-áig. Budapest VIII. kerületében átélni a mexikói életérzést? Jó, jó, persze nem teljesen, de a kaktuszok miatt kicsit azért mégis Mexikó kietlen szikláira képzelheted magadat a sok-sok Ferocactus, azaz színes hordókaktusz között. A Ferocactusoknak nagyon magas a víztartalma, sőt, egyes fajok terméseit citrompótlóként is használják a mexikói őslakosok. Hazánkban főként színes töviseinek, pompás sárga és lila virágainak köszönheti népszerűségét. Kaktuszvásárlásra fel! További információkat az alábbi linken találsz.

Kiemelt kép forrása: pexels.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]