Szabad áramlás és elérhetőség – Kutatási adatkezelés meetupok

A kutatási adatok kezelésének modern előírásairól tart tízalkalmas workshopot Fókuszban a láthatóság címmel az NKFIH és az EKK HUNOR.

Fókuszban a láthatóság címmel szervez május 18. és 27. között tízalkalmas exkluzív workshopot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiumának (EKK) Hungarian Open Repositories (HUNOR) munkacsoportja.

A tudományos kommunikáció dinamikus fejlődéséhez mérten egyre nagyobb hangsúlyt kap a kutatási adatok kezelése. Az adatkezelésre irányuló tudományos és jogi elvárások folyamatos változásban vannak, a digitális fejlődés ezt a területet is a fejlődés útján tartja. Ezen a területen zárkózhatunk fel, ha jelentkezünk a Fókuszban a láthatóság webináriumra, ahol a modern kutatási adatkezelés gyakorlatairól lesz szó. A résztvevők az aktuális nemzeti előírásoknak megfelelően elkészíthetik a saját kutatási adatkezelési tervüket is.

Tisztában kell lennünk az adatkezelés előírásaival, hiszen a tudományos életben a transzparencia az egyik legfontosabb hívószó. A kutatási adatkezelés többek között a megtalálhatóság, a hozzáférhetőség és az újrafelhasználás tárgyköreiből, illetve az interoperabilitásból, vagyis az eltérő informatikai rendszerek együttműködésre való képességéből áll. Ezek a tényezők együttesen az ún. FAIR alapelvek, melyek térhódítása egyre nagyobb a kutatási adatok kezelésének gyakorlatában.

A workshop betekintést enged az Open Science gyakorlatába, aminek alapelve a kutatói együttműködés és egymás eredményeinek szabad felhasználása. Fő célja a kutatás és a tudomány szervezésének folyamatos fejlődésének elősegítése. Az így keletkezett tudás megosztásához pedig a digitális technológia a legkézenfekvőbb megoldás, főleg abban az időszakban, amikor minden bezár. A tudományos információmozgás számára az internet a legfontosabb terület, de a végtelen mennyiségű zajban nehéz megtalálni a fontos kutatási eredményeket. Ezen segíthet, ha kutatásaink során rákapcsolódunk valamilyen egyetem vagy tudományos szervezet dokumentumszerverére, másnéven repozitóriumára.

A HUNOR konzorciumot a magyar felsőoktatási intézmények és az MTA Könyvtára hozta létre a nyílt hozzáférés, azaz open access hazai gyakorlatának kialakítása céljából. A konzorcium tagjai között van természetesen az ELTE, de a hazai felsőoktatási intézmények legtöbb szereplője is (a teljes listát a repozitóriumokkal a linken lehet böngészni). A cél a magyar tudomány hazai és nemzetközi elismerésének javítása a tudományos eredmények hatékony terjesztése által.

A május második felében tartandó 10 alkalmas meetupok nem egymásra épülő workshopokat jelölnek, az alkalmak tartalma megegyezik. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit a linken a számunkra megfelelő időpont kiválasztásával tehetünk meg. Az egyes alkalmakra maximum 20 ember jelentkezhet, és a szervezők külön kérik a kamera és mikrofon használatát, mivel ez jócskán megkönnyíti az online térben zajló munkát. A webinárium első negyedórájában a kutatási adatkezelés, az Open Science és a FAIR adatok gyakorlati oldaláról egy prezentációban tudhatunk meg többet, majd a workshop a saját kutatási adatkezelési terv létrehozásával folytatódik. A csoportokba rendeződött résztvevőket az NKFIH kutatásainak adatkezelésiterv-sablonjai és a szobákban lévő hostok segítik. Az utolsó tíz percben az adott kutatóhoz leginkább passzoló adatrepozitórium megtalálása vár a résztvevőkre, ezzel is segítve a kutatás sikerességét.

A workshop a (mára már jól ismert) Zoom felületén fog zajlani, és az eseményről felvétel készül. Így az se csüggedjen, akinek a tíz alkalomból egyetlenegy sem jó, hiszen a videóanyag elérhető lesz az Open Science weboldalán.

A kiemelt kép forrása ez.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]