Szociológiai jam session-sorozatot avagy szabadegyetemet hirdet a Replika

A Replika társadalomtudományi folyóirat 30 éves fennállásának alkalmából szabadegyetemet indít, melyre január 20-ig tudtok jelentkezni.

A Replika az egyik legmeghatározóbb szociológiai és társadalomtudományos folyóirat itthon, a rendszerváltás óta folyamatosan azon dolgoznak szerkesztői, hogy új kutatási irányzatok bemutatásával ösztönözzék a kutatókat a kritikai megközelítésre és megőrizzék a lap nyitott szellemiségét. Kezdetben, a ’90-es évek elején pedig „próbált hozzájárulni, hogy a megcsontosodott kutatási gyakorlatot egy nyílt, vitára kész, pezsgő tudományos élet váltsa fel”.

A folyóirat fennállásának 30 éves évfordulóját a koronavírus-járvány miatt azonban a Replika sem ünnepelhette a megszokott módon. A 2020 októberére tervezett kétnapos esemény helyett a szerkesztőség úgy döntött, hogy egy online szociológiai jam session-sorozattal mutatja be, merre tart a szociológia napjainkban és mik a számukra legfontosabb témák. A program gyakorlatilag egy hosszabb szabadegyetemként is értelmezhető, melynek során február 2. és május 11. között minden kedden 17 órától 18:45-ig tartanak előadásokat.

Az alkalmak négy témakört érintenek majd, a februári blokk a Kivezetés a modern szociológiából címet viseli, ezt követően a Globális (populáris) kultúra és társadalmi változás területéről hangzanak el előadások. Harmadikként Pierre Bourdieu francia szociológus munkásságát elemzik négy alkalmon keresztül az előadók, zárásképp pedig arra keresik a választ, hogy Mire jó a szociológia és mire használják?

Ha végignézitek a cikk végén található programtervet, igencsak beszédes, miként jelenik meg a szerkesztők személyes viszonya a tudományhoz. A legelső előadás ugyanis arra keres választ, Hogyan és miért lettem szociológus?, míg a legutolsó alkalom A magyar szociológia nyomorúságába enged bepillantást. A 15 kedd alatt további érdekességeket tudhattok meg a tudományágról Böröcz József, Fáber Ágoston, Gregor Anikó, Hadas Miklós, Havas Ádám előadásain keresztül. A résztvevőknek ezen felül létrehoznak egy zárt Facebook-csoportot, ahol időközben további anyagokat vitatnak meg. Addig is, Facebookon már elérhető a szociológiai jam session-sorozat eseménye.

A szabadegyetemen az első száz jelentkező vehet részt, akik az online felületen jelzik részvételi szándékukat január 20-ig. A további tudnivalókról a szervezők január 27-ig értesítik a jelentkezőket. A részvétel ingyenes, de akár kisebb adományokkal (1000 – 3000 Ft) is támogatható a folyóirat. Ráadásul korábbi lapszámaik szabadon elérhetők weblapjukon, aminek a fenntartásához már megéri hozzájárulni.

A szervezők azt ígérik, az előadássorozat kritikai szellemű, önreflexív, interaktív, közösségi, rugalmas, nyílt és szabad lesz, amik nem csupán elcsépelt szavak: a program fenti „alapelveinek” értelmezését ugyanis megtaláljátok a szabadegyetem oldalán.

Itt pedig böngésszetek kedvetekre a további előadások kínálatából:

Online szociológiai jam session-sorozat

I. Kivezetés a modern szociológiából

1. hét (febr. 2.): Hogyan és miért lettem szociológus? (közösen)
2. hét (febr. 9.): Lát-e társadalmakat a modern szociológia nyugat-Európán kívül? (Böröcz József)
3. hét (febr. 16.): Miért maradt ki a “rassz” a klasszikus szociológiából? (Böröcz József)
4. hét (febr. 23.): Összegzés és vita

II. Globális (populáris) kultúra és társadalmi változás

5. hét (márc. 2.): A kánon csábításában: társadalmi megkülönböztetések és globális jazzkultúrák (Havas Ádám)
6. hét (márc. 9.): Zenei beállítódások és rasszhierarchiák a kortárs magyar jazzben (Havas Ádám)
7. hét (márc. 16.): Mit ért meg a szociológia a párkapcsolatok működéséből, amit a pszichológia nem? (Fáber Ágoston)
8. hét (márc. 23.): Összegzés és vita  

III. Bourdieu pro és kontra

9.  hét (márc. 30.): Elmélet és politika viszonya Pierre Bourdieu-nél (Fáber Ágoston)
10. hét (ápr. 6.): Mire jó Bourdieu szociológiája? (Hadas Miklós)
11. hét (ápr. 13.): Mire lehet még jó Bourdieu szociológiája? (Hadas Miklós)
12. hét (ápr. 20.): Összegzés és vita

IV. Mire jó a szociológia, és mire használják?

13. hét (ápr. 27.): Az indikátorok hatalma (Gregor Anikó)
14. hét (máj. 4.): A közvéleményipar (Gregor Anikó)
15. hét (máj. 11.): A magyar szociológia nyomorúsága (közösen)

Kiemelt kép és az adatok forrása: https://replikaszabadegyetem.wordpress.com/

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]