Mindig is érdekelt a retorika? Jelentkezz a Kossuth-szónokversenyre

A TÓK Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszéke, az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága idén is meghirdeti szónokversenyét.

A 21. alkalommal megrendezésre kerülő Kossuth-szónokversenyre az egész Kárpát-medencéből jelentkezhettek október 10-ig. A felsőoktatásban részt vevő hallgatók megmérettetésének célja a közéleti, szakmai, pedagógiai szerepre való felkészítés, a komplex nyelvhasználat színvonalának emelése és nem utolsó sorban a hagyományápolás. A neves tagokból álló zsűri és szervezők évek óta törekednek, hogy a hallgatók birtokolják a magyar nyelvet, és a mai elvárásoknak megfelelően tudják használni nyelvi készletüket olyan kommunikációs helyzetekben, ahol retorikai fogásokra különösen szükségük lehet. A zsűri tiszteletbeli elnöke dr. Grétsy László, elnöke dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas újságíró, de a tagok közt van dr. Balázs Géza, az MNYKNT elnöke, az ASZ alelnöke, dr. Márkus Éva habil. egyetemi docens, az ELTE TÓK dékánja, a verseny szervezői pedig Adamikné dr. Jászó Anna professor emerita és dr. Pölcz Ádám adjunktus (ELTE TÓK).

A 19. verseny kapcsán Pölcz Ádámmal, a ELTE TÓK Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszékének adjunktusával, akkori tanársegédjével Bartha Diána készített interjút. Magazinunknak abban az írásában többek között az esemény múltjáról is olvashattok érdekességeket, a tavalyi alkalom hangulatába pedig Szilák Flóra ELTE Online-os beszámolója nyújt betekintést.

Az idei verseny a korábbi évekhez hasonlóan két fordulóból áll, november 6-án és november 7-én is az ELTE Tanító- és Óvóképző Karon (1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 40., 200-as terem) adhatják elő beszédeiket a résztvevők. Az első napon délután egy előre elkészített, maximum hat perces beszédet kell tartaniuk a versenyzőknek, amelyre előzetesen felkészülhetnek. A szónoklatnak Márai Sándor „Ilyen nagy dolog a szabadság?” gondolatát kell megelevenítenie, akár mellette, akár ellene érvelve. Ehhez kérik a beszéd fajtájának (bemutató, tanácsadó, törvényszéki) meghatározását és a szituáció megfogalmazását.

Másnap délelőtt a versenyzőknek egy maximum három perces rögtönzött beszéddel kell meggyőzni a zsűrit és a jelenlevőket a retorikai készségeikről. Hagyományosan ezen a délelőttön egy konferencia is kíséri a programot Modern retorikai fogások a kommunikációban témakörben.

A koronavírus járvány miatt a szervezők felkészültek, hogy szükség esetén a versenyt online tartsák meg, erről az érintett résztvevőknek idejében tájékoztatást nyújtanak. A versenyfelhívás elérhető az alábbi linken, míg a jelentkezési lap innen tölthető le. A versenyszabályzat pedig az Anyanyelvápolók honlapjáról közvetlenül is megnyitható.

Az e-mailes jelentkezés mellett levélben is van lehetőség leadni a részvételi szándékot, a levelet a következő címre tudjátok küldeni:  Pölcz Ádám adjunktus, ELTE TÓK Magyar Nyelvi és Irodalmi Tanszék, 1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 40.

További információkért írhattok e-mailt a szonokverseny15@gmail.com címre, illetve szeptember 15-étől hívhatjátok a +36-1/487-8182-es, vagy a +36-1/487-8121-es telefonszámot.

 

Forrás: Anyanyelvápolók Szövetsége

Kiemelt kép: Bujtás Barbara, ELTE Online – 2019-es Kossuth-szónokverseny

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]