Egy francia játékos döntött egy német csapat javára – hatodszor Európa csúcsán a Bayern München

Vasárnap este véget ért az idei szokatlan, hosszúra nyújt Bajnokok Ligája-kiírás. A döntőben a Bayern München egy góllal jobbnak bizonyult, mint francia ellenfele. Minek volt köszönhető a bajorok sikere, min ment el a PSG első BL-döntője? Rövid elemzés.

A két német edző közül Flick húzott váratlant a kezdőcsapatot illetően, hiszen az eddig csak a cserepadról beszálló, korábbi PSG-játékost, Comant rakta a kezdőbe Perišić helyett. A mérkőzés elején nyilvánvaló lett, hogy a Bayern nem fogja feladni az eddig jól megszokott és működő játékát, hasonló intenzitással támadtak le, mint korábban. Ezen a két képen jól is lehet látni, hogy mennyire korán megkezdi már a letámadást a Bayern München.

1. kép

Tuchel kiválóan megszervezte a PSG védelmét, a Bayern nem nagyon tudott mit kezdeni a franciák védelmével. Tuchel együttese bízott a kontrákban, két komolyabb lehetőség is adódott a franciák előtt, mind a kétszer a Bayern jobb oldalán sikerült elfutni, az alábbi képeken lehet is látni, hogy volt egy kisebb zavar a bajorok védekezésében, ezeket a lehetőségeket sokkal jobban ki kellett volna használnia a PSG támadóinak, elsősorban Mbappénak.

2. kép

Flick egyértelműen megtalálta a PSG gyenge láncszemét Kehrer személyében, a legtöbb bajor akció azon az oldalt futott, Coman párszor bolondot is csinált a védőből. Az első igazi veszélyes Bayern-helyzet is arról az oldalról jött, de az érkező beadást Lewandowski csak a kapufára rúgta.
Úgy tűnt, az első félidőben már nem fog semmi történni, amikor is David Alaba hibázott óriásit, de Mbappé senkitől sem zavartatva Neuer kezébe gurította a labdát. Hatalmas lehetőség maradt ki, a Bayern megúszta Alaba bakiját.
Az első félidőt látva Thomas Tuchel lehetett elégedettebb, hiszen a csapata alig engedett helyzetet a németeknek, fegyelmezetten, zártan, jól védekeztek, komolyabb lehetőségek is adódtak a franciák előtt, de ezeket nem sikerült kihasználni. A Bayern a Lyon és a PSG ellen is megúszta a komolyabb kihagyásokat.
A második félidő eleje hasonlóképpen indult, mint ahol abbamaradt, de olyan tekintetben mégis másképp, hogy jobban forrtak már az indulatok. Alig telt el pár perc, Gnabry kétszer is keményen odapakolt Neymarnak, aki a tőle szokott módon rá is játszott egy kicsit, és a pályán rögvest egy kisebb kakaskodás alakult ki.
Az 59. percben jött az első komolyabb kihagyás a PSG védőitől, amit Coman büntetett góllal. A Bayern már az első félidőben is beadásokból alakított ki komolyabb lehetőségeket, most a gól is abból született. Látni a képen, teljesen el vannak csúszva a PSG védői, Kehrernek két embert kéne fognia, belül is ketten üresen, és így Coman könnyedén tudott a hálóba csúsztatni. A PSG-nek váltania kellett, de nem sokon múlt, hogy a Bayern megduplázza az előnyét a szerzett gól után.

3.. kép

A játék képe semmit sem változott, a Bayern ugyanúgy letámadt, a jobbhátvéd Kimmich még mindig többet tűnt fel az ellenfél tizenhatosánál, mint a sajátjánál, a PSG nem mert kinyílni, a Bayernnek pedig nem adta át a területet a PSG-nek.
A 70. percben Davies hibázott, Di María adott parádés labdát Marquinhosnak, de Neuer remekül zárta a szöget, és lábbal védett. Újabb Bayern-védelmi hiba, de a PSG ezt a lehetőségét sem tudta kihasználni. Neuer kisegítette a hibázó Daviest.
A 73. percben ismét lehetőség adódott a PSG előtt, Neymar indította Mbappét, aki remekül elfutott a szélen, megcsinálta a befele cselt, majd elesett. A síp néma maradt, és a VAR sem avatkozott közbe, holott a visszajátszásokat nézve Kimmich bizony elérte a francia csatár lábát. Egy jogos tizenegyest nem kapott meg a PSG. Az alábbi képen látható, ahogy Kimmich nem a labdát rúgja el. Ilyenkor felvetődik a kérdés, hogyha van VAR, miért nem használják, miért nem nézi vissza a játékvezető az esetet? Pont az ilyen esetek miatt hozták be a rendszert. Érthetetlen.

4. kép

Az utolsó tíz perc sajnos értékelhetetlen volt a futball szempontjából, a játék hihetetlenül töredezett lett, a Bayern apró szabálytalanságokkal tördelte a játékot, amelyben a PSG is partner volt. Sok elkésett szerelési kísérlet, folyamatos szabálytalankodás, kevés futball. A PSG saját magának is nehézzé tette a játékot, a Bayern München pedig nem akart már játszani.

A döntő nem a szép játékról szólt, rendkívül sok szabálytalanság történt a meccsen: összesen 37. Összehasonlításképpen: a tavalyi döntő során mindössze tizenegyszer szabálytalankodtak a csapatok. A Bayern München játékosai, ha kellett, szabályosan, ha kellett, szabálytalanul, de megakadályoztak a PSG gyors támadásait. Manuel Neuer pedig bizonyította, hogy még mindig ő a világ egyik legjobb kapusa.
Összességében megérdemelten nyerte a Bayern München a döntőt, és lett hatodszor is BEK/BL-győztes. Flick előlépett végre az árnyékból, megmutatta magát mint topedző, és beírta magát a történelembe. A PSG és Thomas Tuchel nagy utat tettek meg a döntőig, és szinte biztos, hogy lesz még alkalmuk elhódítani a Bajnokok Ligája serleget.

 

Felhasznált képek forrása:  france24.com, thesun.co.uk, dw.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]